Реклама
https://m.bgdnes.bg/bulgaria/article/17657109 www.bgdnes.bg

БГ лекари от Африка станаха кафеджии у нас

След много труд и лишения 

Анестезиолозите Дарена и Крикор прекарват над 20 години на Черния континент

Доли ЛУКАНОВА

Български лекари, прекарали десетилетия в Африка, станаха баристи (бел. ред. - кафеджии) у нас! Съпрузите Дарена и Крикор, които над 20 години се борят за живота на болните в Ботсвана, зарязват всичко, за да си отворят собствено кафе в Асеновград.

Реклама

По професия и двамата са анестезиолози и през ръцете им минават медицински случаи, които у нас по-скоро звучат като извадени от страшен филм. Напрегнатият начин на живот и чувството, че са изпълнили своя дълг, ги връща в родината.

"Беше трудно, защото се оказа, че за тези години много неща са се променили в България. Лекарската професия ни липсва, но това решение го взехме съзнателно. Връщайки се тук, ни отне около 3 години, за да постигнем целта си. Изкарахме курс за баристи и взехме по още една диплома", споделя пред "България Днес" д-р Дарена Гешева.

Както казват самите те - едно време приспиват хората, а днес ги будят с усмивка в подножието на Асеновата крепост. Донякъде успяват да пренесат духа на Африка и тук.

"Заминах през 1996 г. на двуседмична екскурзия, от която предварително знаех, че няма да се върна. Тук нямах бъдеще. Бях напълно сама. Не знаех дори език. Беше страшно, но опцията да се върна в България не съществуваше. Загубих баща си като студентка. Едно дете съм. Майка ми - възрастен човек. Ако някой трябваше да рискува в семейството, то това бях аз", разказва смелата жена.

Първите три години Дарена работи на всякакви места. Мръсна работа, както самата тя казва. През това време учи език и се ориентира в чуждата държава. След това успява да започне по специалността си. 10 години след заминаването си среща своя съпруг Крикор на световен медицински конгрес. Първата една година двамата са разделени, защото работят на различни места. След това ги приемат заедно в частна болница и те заживяват под един покрив. Престъпността, уморителните смени и тежките случаи ги връщат в България.

"Както се казва, добре е човек да си тръгне, когато е на върха. Изпълнихме своя дълг с много труд и лишения. В България се чувстваме спокойни", категорична е Дарена.

Реклама
Реклама
Реклама