Реклама
https://m.bgdnes.bg/bulgaria/article/17665853 www.bgdnes.bg

Актрисата Ернестина Шинова: Не вдигайте цените на билетите за влак!

Поскъпването ще е непосилно за много хора, категорична е и Тони Дачева 

"Не трябва да се вдигат цените на билетите за влаковете."

Това категорично заяви пред "България Днес" актрисата Ернестина Шинова по повод предстоящото повишаване на документите за пътуване в БДЖ.

"Доколкото е възможно за държавата, трябва да се подпомагат железниците, за да се превърнат в по-масов транспорт, защото е най-екологичният, най-евтин и безопасен в света", допълни актрисата.

Реклама

Новите такси за железопътни услуги влизат в сила от 7 май тази година. Цените за възрастни, деца и семейства няма да бъдат променени. Поскъпването е свързано с увеличенията на основните разходи на БДЖ, гласи официална позиция на холдинга.

"В чужбина се дават безплатни билети на учащите, студентите и на различни групи млади спортисти. Това е транспорт, който в България не би трябвало да се лишава, а да се поддържа в достъпния и масов вид, в който е и в другите държави", сподели още Шинова. Според нея, вместо да се усвояват неправилно пари, трябва да се направят известни промени, за да имат хората стимул да предпочетат този вид пътуване.

"Смятам, че е въпрос на вътрешни игри, а не толкова на истинска нужда от поскъпване. Управниците ни не умеят да виждат надалеч, гледат само на близичко, ако може, веднага да се уцели някакъв "келепир", за да ни е по-лесно", коментира още актрисата.

По повод състоянието на железниците в близкото минало и днес Ернестина добави:

"От пътуванията ми преди съм с приятни спомени, защото се запознавах с нови хора, разговаряхме и разменяхме впечатления. Като малка родителите ми ме качваха сама на гарата за Велико Търново и баба и дядо ме прибираха. Возила съм се и с нощния влак Бургас-София, когато работех в Бургаския театър. Още са ми останали във вкуса наденичките с хлебчета, които се продаваха на гарите. За мен пътуването беше истинско приключение", спомня си с усмивка Шинова.

Актрисата споделя още, че не е използвала скоро железниците, но по мненията, които слуша от познати, разбира, че състоянието им не е никак добро.

"Не знам какво е положението в момента, но съм чувала хората да се оплакват, че е студено, некомфортно, вагоните са мръсни и неподдържани. Ако тези неща се променят, аз самата бих пътувала с влак", каза още половинката на Андрей Слабаков.

Реклама

Темата с поскъпването на превозните документи коментира и фолкпевицата Тони Дачева.

"Повишенията ще станат непосилни за повечето граждани и е адекватно да има недоволство, от една страна, но предвид инфлацията, която наблюдаваме в последно време, е напълно нормално да има увеличения и в тази област", заяви легендарната изпълнителка, която от 30 години не се е качвала на влак.

"Билетите не са увеличавани от 2012 г. В последно време виждаме какво се случва с инфлацията. Успявахме да издържим, без да има промени в цените, но няма как това да е до безкрай. Това е пазарна икономика и таксите са нашият основен приход", коментираха пред "България Днес" от "БДЖ - Пътнически превози".

Четете още

Голяма радост за Андрей Слабаков и Ернестина Шинова, станаха баба и дядо

Голяма радост за Андрей Слабаков и Ернестина Шинова, станаха баба и дядо

Няма кой да й помогне! Ернестина Шинова сама реже клони

Няма кой да й помогне! Ернестина Шинова сама реже клони

Реклама
Реклама
Реклама