Реклама
https://m.bgdnes.bg/bulgaria/article/1774337 www.bgdnes.bg

2 млрд. лв. за 0 киловатчаса

От 2001 г. до есента на 2011 г. българите са платили над 2 млрд. лева за 0 киловатчаса електроенергия от американската централа ТЕЦ ДAES Марица-изток 1У. Цената от централата, която не произвежда ток, а представлява студен резерв, който се ползва при аварии, е калкулирана в месечните ни сметки за ток. Това твърди председателят на Политически клуб "Екогласност" Емил Георгиев.

Една от причините за соления ток е договор, подписан от Иван Костов при посещението му в САЩ през 2001 г. "Поискахме два пъти официално договора с американската фирма, но ни се отказа. Оказа се, че това е най-голямата тайна в България", възмутен е Георгиев. Вторият компонент за високата цена на тока са скъпите въглища и варовик, които се доставят в ТЕЦ-овете. "Въглищата са два пъти по-скъпи, отколкото в Румъния, а са същото качество. Същевременно варовикът, доставян в ТЕЦ-овете, се продава на цени от 25-30 лева на тон вместо средно 15 лева", алармира Георгиев. "Разликата я плащат потребителите чрез сметките си за ток", обобщи той.

Реклама

Електроенергията в България е най-евтината в Европейския съюз (ЕС), но въпреки това родният потребител плаща най-скъпия ток от всички 27 държави. Това показват данни от Европейския енергиен портал. Сметката се прави въз основа на това колко киловатчаса могат да бъдат закупени със средната заплата в дадената държава.
Средната работна заплата у нас е около 760 лева на месец, или 388 евро. С тях българинът може да си купи над 4100 киловатчаса. Датчаните, които имат най-скъпата електроенергия в ЕС, получават 5548 евро средна заплата. Тези пари дават възможност за покупка на 5,5 пъти повече ток - 22 534 киловатчаса. Скандинавските страни са известни като големи консуматори на електричество заради по-студения климат и по-късата продължителност на светлата част на денонощието. Германецът получава средно 3386 евро, с които би могъл да си осигури 3,6 пъти повече електричество от нашенеца - 14 838 киловатчаса.

 

И Естония по-добре от нас

Проверка на страни от нашата черга показва, че отново сме в по-лошо състояние. Непосредствено над нас по цени на тока се нарежда Естония. Средната месечна заплата там е 849 евро. С тях гражданинът на страната би могъл да плати 9149 киловатчаса електроенергия, което е два пъти повече от възможностите на българите със средна заплата.

Реклама
Реклама
Реклама
Реклама