Реклама
https://m.bgdnes.bg/bulgaria/article/17862233 www.bgdnes.bg

Гъба рекордьор! Печурка нахрани десет човека

Гурбетчия я намира случайно в гората край село Обител 

Огромна печурка нахрани 10 човека!

Гъбата гигант изниква край търговишкото село Обител. На нея се натъква гурбетчията Юсуф Вакльов, който почти през цялата година работи в Австрия и поначало не е голям гъбар. Късметлията веднага отива да се похвали на местните и да премери гъбата гигант на везната. В хранителния магазин кантарът показва почти половин килограм.

"Не сме имали такива гъби рекордьори досега. Имаме много огнища на гъби и гъбари в селото, но досега такава находка не сме имали. Юсуф я е открил случайно в гората край селото", признава пред "България Днес" кметът на населеното място Исмет Ереджебов.

Реклама

В Обител и района няма човек, който да не обича гъби. Сред най-големите ценители е и Емби Якубов. Именно той има честта да претегли печурката и да даде съвет на откривателя й как да я приготви. 

"За жалост не се сетихме да я измерим в сантиметри, но беше над педя висока. Друг път не съм виждал такава, а през ден-два ходя в гората да бера и аз гъби", споделя пред вестника 70-годишният Емби, който е и професионален готвач.

Мъжът е категоричен, че от тази печурка спокойно може да се сготви и супа, и яхния.

"Я с ориз, я със сос, но преспокойно може да нахрани 8-10 човека", допълва кулинарят.

Юсуф послушва съветите му и още същия ден кани роднини и готви гъбата рекордьор. След вкусната гощавка мъжът отново заминава за Австрия и мълвата за огромната печурка излиза извън пределите на България.

"Братовчед ми също е в Австрия и като разбра, веднага поиска да му пратя", споделя Емби.

Според местните причудливата печурка е пораснала толкова заради обилните дъждове. Сега гъбарите се готвят за следващата реколта, която ще е от манатарки, и се надяват отново да се радват на някой рекордьор.

Пърхутка като тиква никне край Разград

Рекордна 5-килограмова пърхутка откри 33-годишният Недко Дочев. Огромната гъба намира в гориста местност край Разград през 2020 г.

Гъбарят така и не успява да я опита , защото скоро след намирането й я продава. В личната си класация за открития младият мъж има още гигантски сърнели и печурки.

Четете още

ИМА ПАРИ - УГАЖДА СИ! Джулиана Гани яде само трюфели

ИМА ПАРИ - УГАЖДА СИ! Джулиана Гани яде само трюфели

Юксел Кадриев хвана гората, тръгна на лов за манатарки

Юксел Кадриев хвана гората, тръгна на лов за манатарки

Топ 5 на най-лечебните гъби в света

Топ 5 на най-лечебните гъби в света

Гъба гигант смайва село

Гъба гигант смайва село

Реклама