Реклама
https://m.bgdnes.bg/bulgaria/article/1777843 www.bgdnes.bg

Народът щурмува енергото с камъни и яйца

Надя Панкова

Най-големият масов протест в страната срещу монополистите вдигна стотици хиляди хора вчера под флага "Да запалим монополистите". Българите скочиха срещу непосилно високите сметки за ток и парно в над 24 града в страната, като носеха плакати, късаха снимките на политици и мятаха домати, яйца, камъни и пиратки по институциите и сградите на монополистите. Към гнева на хората се присъединиха политици от "Атака", футболни агитки, които този път се обединиха срещу Енергото.
Най-масово бе недоволството на варненци. Над 15 000 жители на морската столица излязоха на улиците на града срещу ЕРП-тата и блокираха Аспаруховия мост.

В подкрепа на протестиращите кметът на Варна Кирил Йорданов нареди от сградата на общината да бъде пуснат огромен национален трибагреник. Протестиращите изпочупиха стъклата на Енергото с портокали, кофички кисело мляко и камъни, но никой не бе арестуван въпреки охраната от жандармеристи. В столицата над 5000 души затвориха Орлов мост, след като замеряха парламента с банани, домати и пиратки въпреки над 30-те охраняващи сградата полицаи.

Реклама

След като протестиращите призоваха кмета Йорданка Фандъкова да спре всички дела на "Топлофикация" срещу гражданите до изясняване на ситуацията, се стигна до масов бой между ченгетата и недоволните. Протестиращите поеха към ЧЕЗ, но жандармеристи им препречиха пътя с колите си. Недоволните започнаха да блъскат полицейските автомобили, които съпровождаха колоната, а жандармеристите да изблъскват протестиращите с палки, за да разпръснат тълпите. Лавина от празни бутилки и камъни се изсипа върху сградата на СДС на ул. "Раковски" 134, но никой  не бе задържан от полицията.


Скандирания "Мафия", "Убийци" и "Да живее България" огласиха цялата страна, а озверените от високите си сметки за ток и парно се зарекоха, че това е само началото. В Пазарджик и Бургас над 8000 души хвърляха яйца и бомбички по сградите на монополистите. Протестиращите обезглавиха и триглав дракон, символ на трите ЕРП-та у нас - ЧЕЗ, ДЕнерго-ПроУ и ЕВН.

В Благоевград протестиращите разкъсаха полицейския кордон и блокираха главния път към София Е-79, като няколко от по-буйните бяха арестувани. В Ловеч 3000 души замеряха сградата на Енергото с електромери и монети, а след като ченгетата арестуваха 17-годишен младеж, хората обкръжиха патрулката и не помръднаха, докато той не бе освободен.

Пребиха шеф на
МВР в Перник

Футболни ултраси от клуб "Миньор" в Перник пребиха шефа на дирекция "Охранителна полиция" в града Богомил Точев. Причината за побоя бе прерасналият в меле протест срещу цените на тока и парното в миньорския град. Точев бил наритан и пребит, докато се опитал да усмири част от развилнелите се перничани.

Реклама
Реклама
Реклама
Реклама