Реклама
https://m.bgdnes.bg/bulgaria/article/17968962 www.bgdnes.bg

Почина най-тежкото българче, 190-килограмовият Джаки е издъхнал

190-килограмовият Джаки е загубил битката с килограмите преди няколко години 

Приживе тийнейджърът спи на масивен дървен стол, който го издържа 

Най-дебелото българче е починало преди няколко години, установи с прискърбие проверка на "България Днес"!

Реклама

Джаки Данаилов от луковитското село Дерманци е загубил битката с килограмите въпреки дългогодишните усилия на близки и специалисти. Това потвърди кметицата на селото, в което момчето живее.

Проблемите на Джаки се появяват на 8-годишна възраст, когато момчето започва да пълнее с всеки изминал ден. Причината е тежко хормонално изменение, а не уплаха след удар от кон, както се твърди първоначално. Лекарите в Луковит вдигат ръце и само констатират, че ако продължава с този темп на пълнеене, има реална опасност за живота на момчето.

Родителите на Джаки са отчаяни, но в крайна сметка успяват да намерят временно решение на проблема.

"Докторите ме посъветваха като краен вариант да пробваме при диетолог. Добре, че ги послушах. Ако не беше той с детето ми щеше да се случи най-страшното! На 12 години синът ми тежеше рекордните 190 килограма. Бяхме отчаяни, но благодарение на диетолога синът ни смъкна 30 кила и може да диша по-спокойно. По едно време се давеше и не можеше да си поеме въздух", разказа тогава пред вестника бащата на момчето Милен Данаилов.

В най-тежкия си период Джаки спи на масивен стол, който да издържи теглото му. Момчето не може да почива на легло, тъй като се задушава от килограмите си. Децата в селото му се подиграват и момчето изпада в тежка депресия.

Три години поред Джаки не посещава училище. Физическото му състояние не го позволява, защото няма чин, който да го издържи. На последните учебни занятия детето заспива заради недоспиването през нощта.

Реклама

По-късно е взето семейно решение тийнейджърът да замине в Гърция при майка си, която от години е на гурбет в чужбина. Родителката работи в южната ни съседка, за да изкара някой лев, с който да лекува рожбата си от свръхтегло.

Очакванията са детето да постои няколко месеца на юг, а при завръщането си в Дерманци да започне втора терапия за смъкване на килограми.

За жалост този път борбата с наднорменото тегло се оказва неуспешна. Джаки не успява да овладее и контролира огромното напълняване и след време си отива. Погребан е в гробищата в родното си село Дерманци.

Днес бащата Милен отказва да говори по темата. Живее сам в семейната къща, а съпругата му отдавна не е с него.

Джаки не е единственото дете с подобни габарити през годините. Осмокласничка от Враца тежи близо 130 кг и години наред се бори с тежкото затлъстяване. А статистиката е безпощадна - с наднормено тегло са една трета от изследваните ученици, от които със затлъстяване са почти половината.

През последните години през ръцете само на диетолога, помогнал на Джеки, минават над 300 деца на възраст от 10 до 15 години, които тежали между 100 кг и 190 кг.

По-различна се оказва съдбата на най-дебелото дете в целия свят, което на 10 години тежи само с два килограма повече от Джаки. Ария Пермана от Индонезия е 192 кг. През 2016 г. и животът му бе застрашен. По цял ден момчето не спира да яде и да спи. Заради теглото си Ария не ходи на училище.

След като журналисти правят известен случая на детето, десетки хора протягат ръка за помощ. Индонезийчето се подлага на операция на стомаха, след което сваля 83 килограма. После Пермана минава на тежка диета и започва с физически упражнения. Резултатите не закъсняват и момчето сваля още 50 килограма.

Сега Ария е изключително щастлив, че може да прави неща, за които преди само е мечтал - да бяга, да скача и да играе футбол с приятели.

Макар и със закъснение, редакцията изказва съболезнования на родителите на Джеки.

61% от децата у нас са с наднормено тегло

Според последния доклад на Световната здравна организация 1 от 3 деца в Европа на възраст между 7 и 9 години страда от наднормено тегло или затлъстяване, или 29 процента. България следва тези тенденции - 32% от момчетата в тази възрастова група имат наднормено тегло, 15% са със затлъстяване. При момичетата 29% са с наднормено тегло и 12% - със затлъстяване. Ако обобщим данните, 61% от децата на възраст между 7 и 9 години от двата пола имат този проблем – свръхтегло. Допреди 20 години това беше единствено и само проблем при възрастните. През последните десетилетия се наблюдава удвояване на детското затлъстяване. Това е заболяване за цял живот и означава, че децата ще го носят през всички следващи години.

Затлъстяването води и до над 250 усложнения – диабет, хипертония, повишен холестерол, различни видове рак, репродуктивни трудности", добави Дърленска. На генетична предразположеност се дължи между 40% и 70% от заболяването. Факторите на средата влияят между 30% и 60%. Това са хранене, физическа активност, сън, различни вредности – консумация на цигари и алкохол. Има и индивидуални фактори.

Реклама
Реклама
Реклама