Реклама
https://m.bgdnes.bg/bulgaria/article/1787617 www.bgdnes.bg

Видинският вампир нападна пак

Видинският вампир, както стана известен напоследък психичноболният Митко Борисов, отново е нападнал. Той отново е трошил вратата на собствения си баща, крещейки, че иска да пие кръв. След това мъжът с викове е избягал.
След поредното нападение родителите на Митко Борисов укрепват входовете към къщата си, за да не може синът им да ги изненада.
Преди време психичноболният атакува с нож баба си и дядо си, които, макар да бяха спасени, по-късно починаха от раните си.
Видинският районен съд ще решава съдбата на психичноболния Митко Борисов, който напада хора, пали кофи, реже гуми и дори търси жертви, за да пие кръв. След публикация в "България Днес" и получени жалби от граждани прокуратурата се е сезирала и е внесла в съда искане за принудително настаняване в психиатрична клиника.
Борисов в момента е на свобода и хора се притесняват да не пострадат, ако отново агресира. В разположеното до Видин село Рупци, където той живее, се надяват съдът да вземе бързо решение.
"След жалбите за разлика от друг път се задействаха бързо. Сега топката е в съда", коментира кметът на Рупци Славчо Минков. Той разказа, че Борисов спрял да се храни и ходел из селото брадясал, въоръжен със сопа.
"Не съм запозната в страната да има други психичноболни, които да искат да пият човешка кръв. Но агресивните съвсем не са малко", предупреди националният консултант по психиатрия проф. Вихра Миланова. Тя обясни, че никой не може да каже колко са опасните луди у нас, тъй като не се водят на отчет и няма никакъв регистър.
"Постоянно ни се отказва да направим регистър, като за мотиви се посочва нарушаване на човешките права. Но достъп до тези данни биха имали само специалисти, както е в цяла Европа. Недопустимо е да не знаем колко и кои са дори агресивните, които всеки ден може да посегнат на своя или на чужд живот", коментира проф. Миланова.
Директорът на психиатричната болница "Св. Иван Рилски" в Нови Искър обвини държавата, че не обръща внимание на влошаващото се психично здраве на хората.
"Заради безхаберие не искат да се направи регистър. Било нарушение на правата, а аз нямам ли права, когато един болен ме нападне на улицата?", каза д-р Цветеслава Гълъбова. Тя цитира изследване, според което около 6% от психичноболните извършват тежки противообществени деяния. Само при половината от тях причина за престъплението е болестта им, а при останалите - невъзможността за социална адаптация.
Експерти припомнят, че около 70 000 души са се водели на психиатричен отчет до началото на века, когато законът бе променен. Ако числото е подобно и в момента, се оказва, че около 4000 души са склонни да проявяват агресия.
"Психиатриите свършиха парите, изписват болни, преди да са ги излекували, сред тях има и агресивни", предупреди още през миналата година и д-р Тодор Толев, управител на най-голямата такава болница у нас - в Раднево.

 


Черна хроника

Плевен 22-годишен психичноболен младеж закла баща си в с. Тученица, Плевенско.

Варна Психичноболният Слави (60 г.), "интегриран" от състрадателната си сестра в собственото й семейство, убива собственицата на жилището.

Чирпан 46-годишен мъж бе заклан от луд, който едва след убийството бе настанен в психиатрична клиника.

Кюстендил 30-годишният регистриран луд Росен закла спящата си жена Мирослава в 3 часа през нощта, грабна дъщеря си и отиде на работа - да меси хляб във фурната в Кюстендил.

Бургас 24-годишният психичноболен Станимир от Бургас едва не уби двама полицаи, опитващи се да го извадят от дома на баба му, където момчето, въоръжено с пистолет, се беше барикадирало.

Луковит Лудият Марин (47 г.) уби 24-годишната си дъщеря и 2 годишния си внук. В същия ден психичноболна 55-годишна жена от Видин удуши 11-годишния си внук.

Велико Търново 51-годишният Христо, който от години страдал от шизофрения, уби баща си. На 23 април 2004 г. психичноболната Валентина (31 г.) хвърли децата си от балкона и после сама се метна оттам. Няколко дни преди това била консултирана от психиатър.

Благоевград 17-годишен шизофреник уби майка си и своя брат близнак.
 
Ямбол Психичноболният Георги (40 г.) закла двете си деца и се хвърли от 7-ия етаж.
 

Реклама
Реклама
Реклама
Реклама
Реклама