Реклама
https://m.bgdnes.bg/bulgaria/article/1787631 www.bgdnes.bg

Стреляли по Златко след разпит на Капитана

Политик или високопоставен магистрат може да са поръчали стрелбата срещу Баретата. Това разкриха пред "България Днес" източници, близки до разследването.
Основание за шокиращия извод им дават събитията, предшестващи атентата срещу сочения за наркобос Златомир Иванов. Дни преди показната стрелба в центъра на София срещу Баретата е започнато разследване за ДДС измами и пране на пари. Повод за поредното нищене на далавери станали показанията на бизнесмена от Казанлък Росен Драгнев-Капитана.
Освен за схемите за точене на ДДС Капитана дал над 10 листа подробни показания за цялата структура на наркобандата на Баретата. В откровенията си пред разследващите той намекнал, че Иванов е имал високопоставени покровители от съдебната система и политиката. Срещу чадъра, който тайнствените босове му осигурявали, Баретата редовно отчитал част от изкараните милиони от продажба на наркотици и точене на ДДС.
"Явно, че Баретата, като разбере за това, може да пропее, за да си намали присъдата." В стремежа си да предотвратят разплитането на схемата засегнатите покровители веднага са поръчали убийството на Златомир Иванов. По думите им свидетелство за отчаяните им действия е нескопосано организираният атентат. В крайна сметка Иванов бе улучен от 4 куршума. Два пронизаха бедрата му, а два разпориха корема му. След множество операции състоянието му остава критично, но стабилно. Той се намира в реанимацията на столичната клиника "Пирогов".
На Драгнев му се наложи да дава обяснения и след стрелбата срещу Златомир Иванов. 4 дни след покушението той отново бил викнат за разпит. Една от версиите на разследващите бе, че именно Капитана е стрелял по Баретата заради неуредени финансови отношения. Росен Капитана е имал общ бизнес с горива със Златомир Иванов. През 2011 г. двамата се скарали и Баретата го изхвърлил от съвместния им проект.
За да изпее всичко на ченгетата, Капитана бил подмамен, като му бил предложен пълен имунитет. В момента казанлъшкият бизнесмен е със статут на защитен свидетел по делото срещу Баретата и аверите му.


Заловиха бандата му

Докато Златомир Иванов бере душа в "Пирогов", антимафиоти разбиха ръководена от него престъпна група за разпространение на наркотици. Зад решетките се оказаха двама лейтенанти на Баретата - Ивайло Борисов-Ториното и Златко Гочев - Малкия Златко. В групата компания им правят и братята Петър и Тодор Цветанови, Кристиян Лалев, Стефан Грозданов и Тихомир Стоянов. В домовете и автомобилите на задържаните антимафиотите открили канабис, кокаин, хашиш, семена от канабис, пликчета за дози, електронна везна, водено счетоводство от продажби на наркотици, 18 мобилни телефона, лаптоп, 2 въздушни пушки, 2 газови пистолета, договори за охрана на заведение. Обвинението срещу Баретата е повдигнато задочно, но не е предявено, тъй като той все още е в болница. Материалите срещу него ще бъдат предявени, когато здравословното му състояние позволява това, съобщиха от Специализираната прокуратура. 

Реклама
Реклама
Реклама
Реклама
Реклама