Реклама
https://m.bgdnes.bg/bulgaria/article/1790063 www.bgdnes.bg

Банкя се разцепи!

Емоциите покрай оставката на правителството на ГЕРБ разцепиха на две жителите на Банкя. В родното градче на премиера Бойко Борисов изказванията бяха изключително крайни "за" и "против", а оттеглянето на кабинета от управлението беше единствената тема, която се обсъждаше в кръчмите, на пазари и по улиците на курортното градче, видя "България Днес".

Оставката на правителството разцепи дори и семейство - съпрузите Георги и Тинка Василеви си вдигнаха публичен скандал заради политическите си противоречия.
"Бойко нищо лошо не е направил, а след него ще дойдат по-големи проблеми. Нали ги видяхте в парламента как Христо Бисеров от ДПС веднага скочи на трибуната, като чу, че премиерът подава оставка. Другите са много алчни и сега искат да седната на стола на Борисов", занарежда 84-годишният бай Георги. "Абе, ти нормален ли си? Бойко за нищо не става. Аз не съм му никаква фенка и в Банкя не го харесват хората. Как пък може да му вярваш? Направо ти се чудя", контрира го вярната му жена Тинка. Двамата признаха, че много се обичат, но политическите им пристрастия са много различни.

Реклама

Далеч по-единодушни бяха съседите, които живеят непосредствено до къщата на Борисов в Банкя. Хората масово признаха, че са доволни от оставката му като премиер, но не искаха да разкриват подробности за позицията си. Обяснимо - през половин уста заявиха, че са му комшии и не искат да се набиват в очите му с негативното си отношение към него.


Побелял мъж, който също пожела анонимност, обаче се отпусна да говори повече за известния си комшия. "Никога не съм крил пред приятели и съграждани, че силно симпатизирам на Бойко. Познавах се с родителите му от много години, а го помня и него като дете. Аз може би съм един от най-големите му почитатели въпреки една любопитна подробност. И двамата живеем на ул. "Жан дьо Лафонтен", но нито като кмет на София, нито като министър-председател съдейства да я асфалтират. Нещо страшно е - дупка до дупка, а като вали, е гьол до гьол. Но го уважавам", разказа жителят на Банкя. Той разкри обаче, че пътната отсечка три пъти седмично се мие с вода, а пъргави жени всеки ден метат улицата, която минава покрай премиерската къща.


Разговаряме с мъжа на пазара в Банкя, където обаче той среща гнева на останалите продавачи. "Какво говориш... Никога не съм живяла толкова лошо. Не трябва да го защитавате. Нека си ходи, без него ще ни е по-добре. Мъжът ми е от 10 години болен, а дори не получава пенсия. Аз от 20 години не съм гласувала и сега няма да го направя, защото вече съм изгубила вяра във всичко и всеки", сподели с насълзени очи 62-годишната Мария Георгиева. Жената силно се афектира от импровизирания политически дебат край сергиите и извади от джоба си всичките си пари - шепа стотинки, които като стойност не стигаха и 2 лева.

На централния площад вчера по обяд вече имаше и празнуващи. Местни легендарни личности се бяха събрали, за да политиканстват по най-актуалната тема на годината. "От трън, та на глог - Бойко си тръгна, но ще дойдат още по-лоши. Повръща ми се от Станишев", заяви запразнил местен жител. "Пак ще го изберат хората, защото няма по-добър. И браво за боя на протестите, защото само така се обръща внимание на хората", контрира негов другар. "Аз пък на протест няма да стъпя, щото много ще ме бият", реагира веднага друг. "Само тояги ни оправят. Аз получавам 180 лева пенсия, а сметката ми за ток е 185 лева. Как да оцелея? Добре че дъщеря ми ми помага", включи се в разговора Данко Данков, който се представи като "местната легенда". И допълни: "Хората в Банкя не го обичат Борисов, защото не направи нищо за тях. Не се притеснявам да кажа истината. Познавах се с родителите на Бойко, когато беше малко момче. Той постоянно висеше в пожарната, аз пък бях барман. Но животът се разви много трудно".


Най-незаинтересовани от падането на правителството бяха учениците в Банкя. Те признаха, че не ги интересува политиката, а да имат по-дълги ваканции. "Господин Борисов не е виновен - проблемът е в енергоразпределителните дружества, които пращат високи сметки за ток и хората имат проблеми с плащането", зае позиция 17-годишната Габриела.

Реклама

 


Къщата пустее

Родната къща на премиера Бойко Борисов в Банкя изглежда в отлично състояние, но няма признаци в нея да има живот, показа проверка на "България Днес".
Измазаната постройка с хубава алуминиева дограма е опасана с камери на входната врата и по околните стълбове. Има и няколко сателитни чинии. От вратите пък табела предупреждава за зло куче, което не се виждаше от високите зидове, но пък настървено лаеше. Край къщата е толкова спокойно, че майки с колички използват пространството, за да се разхождат.

Единственото раздвижване вчера по обяд настъпи, когато микробус на куриерска фирма спря точно пред къщата на Борисов. Жена на средна възраст и двама мъже излязоха от страничния вход на имението, за да приемат огромен пакет. Те бързо се скриха зад стените, а куриерът отпраши с мръсна газ.

Присъствието на екип на "България Днес" край имота вероятно стресна охраната, защото за минути на мястото пристигна патрулка, която да провери ситуацията.

 


Сърдят му се заради пазар и баня

Жителите на Банкя се сърдят на министър-председателя заради неща, които смятат, че е трябвало да оправи.

"Вижте градската баня в какво състояние е. Уж нещо щеше да се прави, за да се ремонтира, а още си стои както преди. Не му прави чест, че не се погрижи за родния си град", споделиха тревогите си хората.

Другата голяма градска драма е преместването на пазара - срутването на сегашните сергии и преместването им в павилиони на друго място. Продавачите са готови на протести, за да си запазят мястото, където вече 20 години продават зеленчуци, дрехи и дребни стоки.

 


Не се е прибирал от месец


Бойко Борисов се е прибирал за последно в Банкя преди повече от месец, разказаха негови съседки. Напоследък той много рядко се появявал в родната си къща, като винаги бил с охрана. По-чести били визитите му през лятото миналата година. Той обаче оставал да преспи само за една нощ и отново се завръщал към държавните дела, които ръководел от София.

Комшиите му признават, че не са успявали да говорят с него и да споделят проблемите си, които мъчат тях и града им.

 

Реклама
Реклама
Реклама