Реклама
https://m.bgdnes.bg/bulgaria/article/17918562 www.bgdnes.bg

Певецът Стефан Илчев: Живея в самолета между България и Италия

Бъркат ни с Владо Зомбори, което ме радва 

КОЙ Е ТОЙ

Стефан Илчев е музикант, певец, продуцент и артист. Роден е на 12 април 1982 г. в Бургас. Завършва оперно пеене в Националната музикална академия в София. Познат е на публиката с превъплъщението си в Лили Иванова в седми сезон на шоуто "Като две капки вода", където стана големият победител.

- Г-н Илчев, кога се запалихте по музиката?

- Още в ранна детска възраст. Тогава много се слушаха аудиокасетки и радио, разбира се. Записвах си песни от там, както и от техниката на наши семейни приятели и близки. И така със слушането на много музика осъзнах, че това е нещото, с което искам да се занимавам.

Реклама

- Има ли някой изпълнител, който е ваше вдъхновение?

- От малък харесвам Марая Кери - тя стана много популярна в Европа по онова време. Слушах песните й, както и тези на Уитни Хюстън, "Бийтълс," АББА, Барбара Стрейзънд. Имена, които няма как да не ти повлияят и да не те мотивират да искаш да се занимаваш с пеене.

- Знаем, че живеете на различни места. В момента установили ли сте се някъде за постоянно?

- Живея в самолета, в колата, общо взето, непрекъснато пътувам между България и Италия. Поемам ангажиментите си тук, в страната, а записвам нови песни в Италия. Основната причина да се подвизавам в чужбина, е за да мога да предизвиквам себе си, като работя с нови автори, с които създаваме музика, в която вече и аз участвам като автор.

- Липсва ли ви родният Бургас?

- Вече много години съм далече от Бургас, но го нося в сърцето си. Майка ми живее там и винаги когато имам възможност, се прибирам вкъщи. Липсва ми, не мога да го скрия, но тази година съм подготвил един-единствен концерт, който ще е само там, защото обичам своя град и искам да дам на публиката, която първа чу за мен, нещо ново и различно от това, което съм правил до момента.

- Казват, че хората родени на морето, завинаги остават свързани с него. При вас така ли е?

- Морето ми липсва, но съм приел, че моята професия е свързана с много пътувания и по една или друга причина винаги съм някъде близо до океан или море и не усещам до такава степен носталгия.

Реклама

- Смятате ли, че страната ни разполага с нужните условия за развитието на един музикант?

- Да, в България има поле за изява, но в зависимост от това кой какво търси. Аз никога не съм обичал ограниченията и винаги съм искал да видя какво се случва извън границите ни и мисля, че когато разговаряте с хора от чужбина, които са по-запознати с това какво се търси и какво се продава по света, има повече шансове и отворени врати за това, което правите. Човек с повече знания винаги е доста по-напред. Така разсъждавам аз. Все пак от 2007 г. сме в Европейския съюз, от 1989 г. нещата в страната стоят по съвсем различен начин и имаме повече възможности. Можем да пътуваме, да опознаваме други култури. Има много начини да се обогатяваме и като личности, и като творци. Това на мен ми е интересно. Искам да опознавам света под всякаква форма и това си личи в песните ми.

- Станахте по-разпознаваем у нас с имитацията на Лили Иванова в шоуто "Като две капки вода". Как изглежда тя през вашите очи?

- Лили Иванова е еталон за това как би изглеждал човек, създаден от Господ и възпитан от семейството си, който е отдал живота и цялата своя кариера на публиката. Всеки един, който го прави и се занимава с едно конкретно нещо, няма как да не е много добър, най-добър и на върха. Ненапразно народът го е казал: "Не може с много дини под една мишница". Тя е отдала живота си на музиката и заслужава моите адмирации. Надявам се да продължава да твори още дълги години.

- Трудно ли се превъплътихте в образа й?

- Нямахме много време за подготовка. За първи път ми се случи да я имитирам цялостно тогава. Интересно и специфично е докъде човек може да отвори себе си не само темброво, но и облечен и гримиран като друг човек. Не твърдя, че е лесно, но е забавно и си заслужаваше напълно, защото хората разбраха за моето съществуване от този формат. Изключително благодарен съм на всички, които са гласували за мен и до ден днешен ме подкрепят, защото публиката е тази, от която зависи мястото на всеки един изпълнител. Не от рекламите в социалните мрежи и помпозните заглавия кой какъв е. Напълнихме се с "кралски особи" напоследък, все пак живеем в република, не в монархия, но явно в България има повече крале и кралици на глава на населението от всяка друга страна.

- А знаехте ли преди участието си във формата, че можете толкова добре да имитирате гласа на Лили Иванова?

- Да, случвало се е да пея нейни песни преди това и се е получавало доста сполучливо, съдейки по израженията на лицата на хората, които са ме слушали, и по аплодисментите. Забавно е, но винаги го правя с уважение към нея. Никога не е с цел подигравка.

- Следихте ли новия сезон на "Капките"?

- От много години не гледам телевизия, но бях на откриването на тазгодишното издание. Там имах интересна среща с Владо Зомбори, с когото се запознахме. Разказа ми, че му се е случвало да го спират по улицата и да го бъркат с мен и са го питали: "Извинявай, ти Стефан Илчев ли си?". Много ще се радвам, ако го припознават с мен, защото той е звездата на този сезон и има защо.

- През 2023 г. имахте турне в няколко български града - Бургас, Варна, Велико Търново, Пловдив и София. В кой от тях емоцията беше най-запомняща се?

- Началото беше поставено в Летния театър в родния ми Бургас, където за първи път стъпих на сцената като професионален поп изпълнител. Присъствието на семейството и учителите ми ми повлия най-силно и емоционално. Иначе всеки град си имаше своя чар. Бях приятно изненадан в Стара Загора, в София със самостоятелният концерт в зала 1 на НДК, Велико Търново ми е любимо място, защото имам приятни спомени от детството, първите ми участия са били там. Летният театър във Варна също е безкрайно красив. В Пловдив - Античният театър и емоцията, която ти дава фактът, че стъпваш по история. Всеки един концерт имаше своята специфичност и неподправеност.

- Какви непосредствените ви планове?

- Спектакълът "Дестинация Бургас", който ще се проведе на 10 август тази година отново в Летния театър в Бургас. Билетите са вече в продажба, а вълнението е голямо, защото за първи път организирам всичко сам. Харесвам трудностите, защото лесният път не може да ти даде повече от някакво мимолетно преживяване.

Четете още

Стефан Илчев видя папата

Стефан Илчев видя папата

Стефан Илчев: Музиката вече е бизнес

Стефан Илчев: Музиката вече е бизнес

Реклама
Реклама
Реклама