Реклама
https://m.bgdnes.bg/bulgaria/article/1792659 www.bgdnes.bg

Никой не ще да е служебен премиер!

В първия ден след оставката на кабинета "Борисов" се разбра, че повечето от спряганите за премиер в задаващото се служебно правителство не желаят да заемат този пост.

Сред имената се спрягаха това на столичния градоначалник Йорданка Фандъкова, еврокомисаря Кристалина Георгиева, икономиста Димитър Иванов, омбудсмана Константин Пенчев, банкерите Левон Хампарцумян и Иван Искров. Като най-сигурен вариант за поста се сочеше именно кметът на София. Вчера обаче Фандъкова категорично отрече такава възможност. "Имам достатъчно ангажименти на сегашната си длъжност. Няма да оглавя служебно правителство, ако получа такова предложение от президента Росен Плевнелиев", заяви тя.

Реклама

Омбудсманът на републиката Константин Пенчев също отрече информацията, че ще става служебен премиер. "Нямам такова предложение, нека оставим президентът да си изпълни конституционните задължения. Не ми е работа да посочвам кандидати за министри и премиери", заяви в телевизионно участие той. Пенчев коментира, че оставката на правителството е изиграла лоша шега на хората. "Това, което можеше да се направи за дни с няколко изменения в Закона за енергетиката, сега се отлага за неопределено време напред. Ако не се сложи ред, хората пак ще излязат на улицата", обясни омбудсманът. Помолен да коментира исканията от протестите и от някои политици за свикване на Велико народно събрание, Константин Пенчев каза: "Трябва да сме много добре подготвени и да знаем точно какво искаме да направи това събрание". Той уточни още, че служебното правителство трудно би могло да се справи с исканията на хората, защото по това време няма да има парламент.

Банкерите Хампарцумян и Искров също са отказали да заемат поста, довериха запознати. По думите им те били разочаровани от писмо на общественици до президента Росен Плевнелиев. В него недоволстващите твърдели, че има опит  "банките да превземат и Министерския съвет", и това щяло да доведе до още по-силни граждански бунтове.

Към момента все още се лансира от някои кръгове и тезата, че натиреният в последния момент от Бойко Борисов финансов министър Симеон Дянков е фаворитът за служебен премиер на президента Плевнелиев.

Чакат Кристалина

В момента еврокомисарят Кристалина Георгиева се очертава като най-желан вариант за служебен премиер - особено след категоричния отказ на другите считани за фаворити. Според непотвърдена информация обаче Георгиева има оферта за изключително висок пост в ООН и е малко вероятно да влезе на "Дондуков" 1 в следващите месеци.

Бисерка БОРИСОВА

Реклама
Реклама
Реклама
Реклама