Реклама
https://m.bgdnes.bg/bulgaria/article/1792672 www.bgdnes.bg

Заподозряха Кирил в саботаж на избора

Бисерка БОРИСОВА
Напрежение, граничещо с паника, обхвана Светия синод в последните три дни преди избора на нов български патриарх.
В Синодалната палата треперят, че изборът утре може да бъде саботиран от вътрешни хора. Заподозрян е Варненският владика Кирил, който не успя да се нареди сред тримата претенденти, след като не събра достатъчно гласове.
В писмо до Синода вчера дядо Кирил разкритикува избора на тримата номинирани, като написа: "Начинът, по който се взе решението на 16.02.2013 г. на Св. синод в пълен състав по прот. щ5 от 15.02.2013 г. и самото решение не са в съгласие с устава на БПЦ-БП". Според Варненския митрополит, преди да се пристъпи към следващия етап от изборната процедура за патриарх, трябвало "да бъдат изчистени всякакви съмнения относно избора на тримата кандидати", като за тази цел да се искат становища на утвърдени специалисти, а "при необходимост" - и от компетентни органи и институции. "В случай на очертал се проблем, да се разгледа въпросът какво да се прави и как да се решава проблемът", пише Варненският владика.
В светкавичен отговор Ловчанският митрополит Гавриил заяви, че Ловчанска митрополия вече се е допитала до специалисти, които й оказват помощ при "формулиране на решения по юридически и богословски въпроси". Според дядо Гавриил изборът на тройката напълно съответства на устава на БПЦ.
В синода обаче не са сигурни, че този отговор ще предотврати атаките на Кирил. Откакто избухнаха скандалите, Варненският владика изобщо не вдига телефона си, а междувременно плъзна слух, че той ще саботира патриаршеския събор, като неговите делегати няма да присъстват. По устав, за да се провали съборът, трябва да се провали и кворумът от поне 3/4 от 142-мата делегати. Като успокоение за тях вчера дойде новината, че Върховният административен съд остава без уважение жалбата на сдружение "Приятели на православието". Решението на съда може да бъде обжалвано, но избор на патриарх така или иначе ще има.


Дядо Йосиф цака с "Достоен"

В синода вече "репетират" всички възможности за провал на избора и търсят ответен удар. Както "България Днес" писа, има опасност изборът да бъде стопиран, ако някой от присъстващите извика "Недостоен" по адрес на новоизбрания патриарх. Затова Американския митрополит Йосиф вече е натоварен със задачата да дебне за такава ситуация и да викне в ответ: "Достоен! Достоен!", което според синода спасява избора.

 

Реклама
Реклама
Реклама
Реклама
Реклама