Реклама
https://m.bgdnes.bg/bulgaria/article/1796572 www.bgdnes.bg

5 литра кръв на ден за горящия Пламен

Силно сърце и уникална воля за живот продължава да държи жив варненеца Пламен Горанов. Това обявиха приятели на 26-годишния алпинист и фотограф, който се самозапали в знак на протест срещу монополите, ограбващи народа.
Новината за граничещото с чудо оцеляване на Горанов бе потвърдена и от лекуващите го лекари. Според медиците състоянието му остава изключително тежко, но постепенно се стабилизира. Сърцето му работи нормално, дейността на бъбреците му, които са отказали в предишните дни, също е възстановена. Днес сутринта трябва да му бъде направен обстоен преглед, за да се реши как да продължи лечението му.
Лекарите отново призоваха всички хора от Варна да продължат с акцията за кръводаряване в подкрепа на Пламен. По думите им, за да живее, младият мъж се нуждае от пет литра кръв на ден. Призивът веднага бе разпространен и в интернет.
"Нека да направим най-мащабната кръводарителска кампания в името на Пламен Горанов, който се самозапали в знак на протест! Много от вас не знаят за това, понеже беше скрито от всички медии. Дори и някоя да го е отразила, то следващия ден безславно забравя за Пламен", написаха приятелите на младежа. Във Фейсбук те опровергаха информацията на МВР, че Пламен е психично болен.
"Изключително свестен и смислен човек. Няма нищо вярно в твърденията, че бил алкохолик или наркоман. Нищо подобно!", споделя един от приятелите му - Тони Стателов.
За друг обяснение на отчаяния му акт може да бъде намерено във Фейсбук профила му.
"В понеделник е споделил снимка, тип плакат, за годишнината от смъртта на Васил Левски с неговите мисли - "Без революция сме загубени во веки веков. Не е само за тока, вече е за България" и "Дела трябват, а не думи", под която днес негов приятел коментира, че "ето това е най-ясното обяснение защо Пламен направи това, което направи".

Горанов изправи на нокти цяла България, след като хладнокръвно се поля с бензин и пламна като факла рано сутринта на 20 февруари пред община Варна. Според свидетели по време на отчаяния си акт младият мъж държал в ръце плакат, призоваващ за оставка кмета Кирил Йорданов, и крещял: "Киро, Киро, сега трябваше да съм в Анталия!". Секунди по-късно случайни минувачи успяха да изгасят пламъците, но младежът вече е получил над 80% изгаряния по тялото си. Докато обикновените хора опитват да спасят живота на Пламен, служители в общината тихомълком прибират плаката. Пристигналата линейка веднага го откара в клиниката по изгаряния на Военноморска болница. Там той е поставен в медикаментозна кома, а лекарите не даваха почти никакви шансове за оцеляването му заради несъвместимите с живота изгаряния.  
Напук на зловещите прогнози пет дни по-късно Пламен Горанов продължава да е жив.
"Вече съм сигурен, че има Господ. Само така мога да си обясня медицинското чудо, случило се с Пламен. Нека всички се помолим за живота му, защото той е истинският символ на протеста. Единствен имаше смелост да ни покаже как трябва да се борим срещу комунисти, мутри и олигарси, които 23 години ограбват България", пишат във Фейсбук приятели на Пламен.




Сравняват го с чешки студент

Отчаяната саможертва на Пламен Горанов бе отразена нашироко и в чуждите медии. В материалите за случая постъпката на Горанов е сравнявана с отчаяната саможертва на чешкия студент Ян Палах. На 30 ноември 1969 г. Палах се самозапалва на централния Вацлавски площад в Прага в знак на протест срещу смазването на Пражката пролет от Съветския съюз година по-рано. Около 4 часа следобед Палах застава пред Националния музей, залива се с бензин и се запалва.
"Палах е не само символ на източноевропейския порив срещу комунизма и тоталитарната политика на СССР. Той може би е и обяснение защо България нямаше своята Пражка пролет, а повеят на революцията за демокрация у нас закъсня с цели 20 години. Вероятно тук трябва да търсим и развръзката защо Чехия вече е нормална европейска страна, а България продължава да се раздира от метастазите на неизживения комунизъм и се сочи за най-корумпираната  държава в ЕС", написаха в интернет приятели на Пламен Горанов.

Реклама
Реклама
Реклама
Реклама
Реклама