Реклама
https://m.bgdnes.bg/bulgaria/article/1799103 www.bgdnes.bg

Председателят на малките хора Светослав Чернев: Страх ни е!

Малките хора в България също искат да се присъединят към протестите. Не го правят, защото ги е страх, че ако се включат в шествията, може да бъдат смачкани. Това призна пред "България Днес" председателят на организация "Малки български хора" инж. Светослав Чернев.

"Искаме да се включим, но на малките хора не им е мястото на протестите, защото напрежението може да ескалира. Ние сме по-слаби и нямаме достатъчно сили за такива тълпи. Възможно е протестиращите хора да не се съобразят с нашите възможности и в навалицата да бъдем смачкани", коментира Чернев. Той заяви, че е говорил с хора от Варна, които са на същата позиция.

Реклама

Председателят на неправителствената организация призна, че има много неща, заради които малките хора могат да излязат да протестират.

"От социална гледна точка нещата в тази страна трябва да се променят. Държавата ни дава минимум, който не ни е достатъчен за нормален живот. Получаваме минимална пенсия в размер на 150 лв., които не стигат, за да покрият нуждите ни", разяснява Чернев. И добавя: "На нас ни трябват повече пари, отколкото за издръжката на един нормален човек. Трябват ни средства за лекарства, медицински грижи и помощни средства. Освен това трябват пари и за дрехи, защото не можем да си ги купим от разпродажба."

Според Чернев решението на премиера Бойко Борисов да си подаде оставката е "мъжка постъпка, но не знам дали сега беше подходящият момент, защото можеше да изкара мандата си до края". Той изтъкна обаче, че е разочарован от ситуацията в държавата, заради която през последните дни хиляди души излязоха по улиците, за да протестират. Чернев допълва, че в родната политика от 20 години има едни и същи лица, които не се сменят и направо живеят в парламента. Според него трябва да бъдат увеличени програмите за заетост за хората с увреждания.

"Много са малко тези от нас, които работят на постоянна работа и дават всичко от себе си, за да докажат, че са полезни. Има хора, които влизат в положението на малкия човек, но по-голямата част не се съобразяват, липсва толерантността", завърши Чернев.
Той и тези като него ще продължат да подкрепят протестите. Засега само от къщи.

 

Над 100 души са с нисък ръст

Над 100 души с нисък ръст членуват в националната организация "Малки български хора". Точна статистика за броя на тези българи все още няма, но проблемите им са многобройни. Най-сериозният е нежеланието на работодателите да ги наемат на работа, а оттам и липсата на достатъчно средства за живот.

Реклама
Реклама
Реклама