Реклама
https://m.bgdnes.bg/bulgaria/article/1800624 www.bgdnes.bg

12-годишен с тежка бактериална инфекция не дочака лечение

12-годишно момче от Провадия, страдащо от кислородна недостатъчност и тежка бактериална инфекция, почина, след като не успя да дочака лечение в чужбина.

На 22 март Теодор е трябвало да постъпи в швейцарска клиника, където да стабилизират показателите на белия му дроб и евентуално да бъде включен в листата за трансплантация, съобщава пловдивският сайт "Марица".

Реклама

Момчето е починало на 21 февруари.

Здравното министерство спешно да приеме евростандарт за лечение на рядкото заболяване муковисцидоза, призоваха от Асоциация "Муковисцидоза" в Пловдив.

Проведена бе мащабна кампания за набиране на средства, обясни председателката на асоциацията Светлана Атанасова.

Миналата седмица излезе решение на Административния съд в София, потвърждаващо решението на Комсията за защита от дискриминация, според което Министерството на здравеопазването трябва да изготви единен стандарт под формата на клинична пътека за муковисцидоза, обяви адвокат Снежана Стефанова от Асоциацията за европейска интеграция и права на човека.

Решението вероятно ще бъде обжалвано, което ще доведе до забавяне с месеци на изготвяне на евростандарта, предположи адвокат Стефанова.

Ако ВАС не вземе решение в полза на болните, правата им ще се търсят в Европейския съд правата на човека.

Евростандартът трябва да се приеме до края на 2013-а. Той ще регламентира алгоритъма на лечението. При заболяването се прилага мултидисциплинаран подход, който у нас липсва.

Реклама

Необходима са спешни мерки, които да променят цялостния подход за терапията на муковисцидоза. Ако болестта се контролира, пациентите могат да живеят нормален живот, подчерта Атанасова.

Голям проблем е, че болестта се диагностицира късно, в малките градове липсват специалисти, които да разпознаят симптомите на заболяването.

По неофициални данни у нас има 203 души, страдащи от муковисцидоза.

Реклама
Реклама
Реклама