Реклама
https://m.bgdnes.bg/bulgaria/article/18022780 www.bgdnes.bg

Безпогрешният в прогнозите отец Иван Янков от Сливен: Митрополит Николай става патриарх на 30 юни

Другите кандидати ще са Йоан и Наум, лобито му в Светия синод е двойно на другите 

Митрополит Николай ще бъде новият патриарх. Пловдивският владика ще бъде избран на 30 юни от Светия синод измежду неговата кандидатура и тези на варненския Йоан и русенския Наум.

Реклама

Това прогнозира пред "България Днес" безпогрешният в своите оценки за случващото се в църквата ни отец Иван Янков от Сливен. Още на 16 май Божият служител обяви пред "България Днес", че 37-годишният викарен епископ на владиката Николай - Арсений, ще бъде новият Сливенски митрополит и наследник на покойния Йоаникий. Така се и случи точно десет дни по-късно.

Самият Николай Пловдивски обяви по-рано, че сам се оттегля от надпреварата за патриарх, и с този ход тушира напрежението около неговото име и намесата му в битката за патриаршеския престол.

"Въпреки че публично се отказа, съвсем лесно могат да се съберат духовници от множество епархии и да кажат - ти си най-достойният, искаме ти да бъдеш патриарх. В синода на негова страна са осем митрополити срещу четирима, които ще подкрепят другите две кандидатури, които ще бъдат избрани на 20 юни. В крайна сметка Николай ще каже, че не може да откаже при това положение. Така на 30 юни ще си имаме нова ера в Българската православна църква, каквато Николай пожелае и наложи, а насоката й се простира отвъд Океана", посочи още духовникът и добави, че и останалите двама кандидати, които синодалните старци ще утвърдят според отец Иван - Йоан и Наум, също са с подобен ориентир.

В духовните среди усилено битува и мълвата, че Николай освен патриарх ще остане и Пловдивски митрополит, а от висшия клир ще изберат отделен Софийски митрополит, каквато практика не е имало, защото по право патриархът досега е бил и Софийски владика.

Отец Иван Янков обяви гладна стачка след касирането на първоначалния вот на сливенските епархийни избиратели за претенденти за наследник на покойния Сливенски митрополит Йоаникий. Той защитава отстранения от избора впоследствие игумен на Поморийския манастир епископ Йеротей.

Вчера стана ясно, че църквата на отец Иван Янков в квартал "Речица" в Сливен е осквернена и ограбена за пореден четвърти път. Крадците са влезли през прозореца на храма и са взели суми, събирани от дарения. Той коментира, че може да се лансират много версии, но очаква полицията да достигне до крадеца и тогава ще стане ясно дали са само обири, или е имало и други задачи като сплашване, за да спре протеста си.

Четете още

ОЧАКВАНО! 37-годишният Арсений е новият Сливенски митрополит

ОЧАКВАНО! 37-годишният Арсений е новият Сливенски митрополит

Гладуващият отец Иван Янков: Дядо Йоан спокойно щеше да преживее смъртта ми

Гладуващият отец Иван Янков: Дядо Йоан спокойно щеше да преживее смъртта ми

Без съгласие между дядо Йоан и стачкуващия отец Иван

Без съгласие между дядо Йоан и стачкуващия отец Иван

Обявилият гладна стачка отец Иван от Сливен: Има сделка Йоан да е следващият патриарх

Обявилият гладна стачка отец Иван от Сливен: Има сделка Йоан да е следващият патриарх

Реклама
Реклама
Реклама