Реклама
https://m.bgdnes.bg/bulgaria/article/1802710 www.bgdnes.bg

100 души свидетели по делото "Яна"

"Нямам притеснения да се явя да свидетелствам по делото за убийството на Яна Кръстева. Винаги съм вярвал, че истината ще излезе наяве. Други хора има от какво да се притесняват. Утре (бел.ред. - днес) ще бъда в Съдебната палата." Това сподели пред "България Днес" историкът Пламен Трифонов, който бе първият задържан за убийството на 28-годишната майсторка на детски играчки Яна Кръстева. Жестоко престъпление бе извършено на 8 срещу 9 юли 2011 година в Борисовата градина. Делото за убийството на Яна стартира през януари. Подсъдим за удушаването на девойката е спедиторът Николай Русинов-Чеци, който засега е оставен в ареста. Частни обвинители срещу него са майката и бащата на Яна - почернените Явор и Росица Кръстеви.

 

 

Днес се провежда второ заседание, на което ще се изслушат свидетелите до 50-и номер. Съдийският състав ще трябва да чуе разказите на близо 100 души, свързани по някакъв начин с жертвата и подсъдимия.

Реклама

Сред тях е и Пламен Трифонов, който прекара 4 месеца в ареста. Историкът бе освободен веднага след като в България пристигнаха официалните резултати от експертизите на прословутите 7 косъма от друг човек, открити върху тялото на девойката. Експертите заключиха, че единствено убитата Яна и Пламен Трифонов са лицата, които със сигурност не са извършили престъплението. От материалите по делото стана ясно и че от Пламен Трифонов няма ДНК на местопрестъплението.

"Въпреки това прекарах 4 месеца в ареста, за които нямам никаква компенсация. Оттогава съм без работа. Много медии се кълняха да ми съдействат, ако им дам интервю, след като ме пуснаха. Но ето че никой не изпълни обещанията си", разказва Пламен.
Трифонов е шокиран, тъй като за първи път ще свидетелства по дело.
"Никога не съм имал проблеми с правораздаването. Надявам се да се срещна най-накрая и очи в очи с Мартин Карбовски и лъжесвидетеля срещу мен - таксиджията Георги Рогачев", отбеляза още Трифонов.

Той смята да търси отговорност за обиди и клевети срещу него, казани от въпросния таксиметров шофьор в предаването на Карбовски. Тогава таксиджията Рогачев се появи ексклузивно и заяви, че във фаталната вечер, когато бе убита Яна, Пламен Трифонов е бил на местопрестъплението. Той разказа как Пламен е спрял таксито му, докато се карал с мъж от ромски произход за пари.
След ексклузивните разкрития в предаването на Карбовски таксиджията даде и показания пред съдия. Месеци след това Трифонов бе освободен и всички обвинения срещу него бяха снети.
"И двамата трябва да носят отговорност пред Темида за това, че всячески се опитаха да ме изкарат замесен в това престъпление", заканва се Трифонов.
Междувременно Мартин Карбовски не се яви на първото заседание, когато бе призован като свидетел. Всички неявили се ще бъдат викани допълнително, за да се изкажат в рамките на процеса.

Адвокат Иво Найденов: Няма доказателства срещу Чеци


"Към момента няма да искаме промяна на мярката за Николай Русинов. Нека изслушаме всички свидетели", заяви адвокат Найденов. Той е категоричен, че не иска да дразни и да натоварва семейството на жертвата, но в момента има доказателства само за доброволен секс между Яна и Чеци. "Няма доказателства Николай Русинов да е убил момичето. От разказите на нейните приятелки стана ясно, че за нея не е било необичайно да се запознае с някой и да бъде интимна с него още в същата вечер", допълни адвокатът.

Реклама
Реклама
Реклама
Реклама