Реклама
https://m.bgdnes.bg/bulgaria/article/1802751 www.bgdnes.bg

Чудо може да спаси Пламен!

Близките и лекуващите самозапалилия се във Варна Пламен Горанов се надяват на чудо, за да бъде спасен. Състоянието му обаче е критично.
Изгарянията на 36-годишния мъж, който се заля с бензин в знак на протест срещу олигарсите и монополите, ограбващи народа,  са 85%, а не 80%, както бе обявено първоначално. Пламъците са поразили не само кожата, а са унищожили плътта много дълбоко. През устата на Пламен обгорили дори трахеята му. Белите му дробове също са увредени заради вдишания пушек.
"Състоянието му не мога да кажа, че се подобрява, но е сравнително стабилно. В шок е. Правим невъзможното, няма да се откажем. Надежда има винаги", коментира пред "България Днес" директорът на Военна болница във Варна полковник д-р Ивайло Въжаров. Той обясни, че най-важното е, че екипът засега успява да предотврати появата на инфекции.

Полковник Въжаров апелира хората да продължат да даряват кръв за Пламен Горанов.
"Върви много плазма, защото поради липсата на кожа всичко изтича навън", обясни той.
Десетки даряват всеки ден кръв за Пламен. Медиците обясняват, че е важно да се знае, че шестте кръвни центъра в страната действат на регионален принцип. Кръв и кръвни продукти не се транспортират. Има много заявили желание да помогнат от София и други градове на страната, но за лечението на младия мъж може да се помогне само ако се дари кръв за него във Варна.
Силно сърце и уникална воля за живот продължават да държат жив Пламен. Това обявиха приятели на 26-годишния алпинист и фотограф.
"Вече съм сигурен, че има Господ! Само така мога да си обясня медицинското чудо, случило се с Пламен. Нека всички се помолим за живота му, защото той е истинският символ на протеста. Единствен имаше смелост да ни покаже как трябва да се борим срещу комунисти, мутри и олигарси, които 23 години ограбват България", пишат във Фейсбук приятелите на самозапалилия се.
Отчаяната саможертва на Пламен Горанов бе отразена нашироко и в чуждите медии. В материалите за случая постъпката на Горанов е сравнявана с направеното от чешкия студент Ян Палах. На 30 ноември 1969 г. Палах се самозапалва на централния Вацлавски площад в Прага в знак на протест срещу смазването на Пражката пролет от Съветския съюз година по-рано.

Реклама


И многодетен баща се запали

Баща на 5 деца стана третият самозапалил се в рамките на десет дни.
Малко след 15 часа вчера Венцислав Василев, на 53 години, си драсна клечката на входа на общината в Раднево. Драмата се разиграла пред очите на портиерката. Венцислав дошъл с напоени с бензин дрехи и казал на портиерката: "Писна ми от всичко, не издържам вече. Сега ще видиш как ще се запаля".
Ошашавената жена, която била в кабинката си, нямало как да реагира, за да го спре.
Човекът е познат в Раднево като социално слаб, често го включвали в програмите на общината за временната заетост, затова никой не се впечатлил в началото, че се навърта край общината. По информация от местната болница, мъжът получил към 70 процента изгаряния и състоянието му е критично.

Дете се възстановява с клонирана кожа

Състоянието на Пламен Горанов не е безнадеждно, коментират лекари. В световната практика има случаи, при които хора с подобен процент изгаряния са се възстановявали.
Последният е от миналата година. В Йоханесбург, ЮАР, 3-годишно момиченце обгоря 80%, но е спасено благодарение на присаждане на нов слой клонирана кожа. Исабела Крюгер изпита до крайност способностите на медиците, след като в новогодишна нощ контейнер със запалима течност избухна до нея по време на барбекю. В резултат на взрива кожата й изгаря на 80%.
От трагичната нощ месеци наред момиченцето се намира в болница в медикаментозна кома и през юни претърпя революционна операция, в рамките на която 41 парчета кожа, докарани от САЩ, бяха налепени върху гърба, лицето, гърдите, ръцете и краката й.
По думите на лекарите изкуствената кожа е приета добре от организма. Момичето вече е събудено от комата.

Реклама
Реклама
Реклама
Реклама