Реклама
https://m.bgdnes.bg/bulgaria/article/1803421 www.bgdnes.bg

Протестиращи искат омбудсмана начело на кабинет "в сянка", той отказва

Организаторите на протеста "Да запалим монополите" Янко Петров, Дончо Дудев и Ангел Славчев казаха в ефира на TV7, че искат правителството "в сянка", което да бъде оглавено от Константин Пенчев.

Омбудсманът хареса проекта им за кабинет, но беше категоричен, че не иска да е нито премиер на гражданското правителство, нито на служебен кабинет.

Реклама

Правителството „в сянка" няма да е временно, а ще работи постоянно. Идеята на организаторите дошла след срещата им с кмета на София Йорданка Фандъкова. Специалисти, обидени от предишни управляващи, ще помагат на правителството в сянка, което ще правят организаторите на протеста "Да запалим монополите". То ще дава идеи и решения на държавните институции и на Столична община.

"Вече имаме три предложения за нова конституция", каза Янко Петров. Колегата му Ангел Славчев обясни, че всички предложения на гражданите ще се обобщават от специалисти по определени ресори. "Подготвя се специална онлайн реформа", посочи той. Ще се организират и онлайн-референдуми, допълни Славчев.

"Г-н Константин Пенчев е достоен да оглави правителството в сянка". Това бе единодушното мнение и на тримата по въпроса, кой да оглави тяхното правителство. Омбудсманът , който присъстваше в студиото, одобри идеята за правителството, благодари за доверието, но каза, че има по-достойни личности от него за премиер в сянка. Той каза още, че политиците трябва да се съобразяват с исканията и решенията на протестиращите.

Тримата организатори на протестите се оплакаха, че сред хората се появяват личности, които искат да "яхнат" и оглавят инициативните комитети в градовете и дадоха пример с Кюстендил.

„Това правителство може да обединява ума и мозъка на гражданите и без премиер", каза обмбудсманът Константин Пенчев по повод гласуваното му доверие.

"Ако имам съвет ще го дам, ще помагам", каза Пенчев. Той отхвърли и предложението на водещите да оглави служебен кабинет, ако бъде поканен от президента. "Имам си мандат, имам си достойнство. Омбудсман съм и ще изпълня мандата си", допълни той.

Реклама
Реклама
Реклама