Реклама
https://m.bgdnes.bg/bulgaria/article/1804040 www.bgdnes.bg

Испания отказа експертиза за Мирослава

Испания е отказала на българските съдебни власти да направи експертиза на гласа на похитителя на убитата Мирослава от Перник, научи "България днес".
Още след изчезването на 18-годишното момиче на 7 ноември 2011 г. полицията започнала да подслушва телефоните на близките й. Така били записани обажданията на убийците на девойката до сестра й Елеонора.

Първото обаждане е от следващия ден, когато похитителите съобщили, че Мирослава е отвлечена. "Първият път, когато ми звъннаха чух нейния глас. Не мога да кажа дали е било на запис. Каза ми, че е отвлечена, че има замесен полицай и молеше да бъде спасена. Плачеше...", разказа тогава Елеонора.
На следващия ден тя получила и второто обаждане от мъжки глас, който предупредил, че семейството ще получи инструкции, които ако не бъдат спазени, сестра й ще бъде нарязана на парчета и върната в кутии. Тялото на момичето бе намерено на 12 януари м.г.

Реклама

Прокуратурата се надявала експертиза в чужбина да докаже дали гласът от СРС-тата съвпада с този на единствения обвиняем засега Марио Любенов-Заека. Испанската страна обаче била отказала да извърши подобно съпоставяне, защото материалът, който е изпратен, не бил достатъчен.
В отговор защитата на Марио ще иска експертиза на записа от разпита на Стойчо Стоев-

Чочо пред разследващите. Адвокатите се изумили от това, че записът прекъсвал на места, и то точно след задаването на въпросите. Те подозират наставяне на звука и полицейски натиск над Чочо да посочи Марио като виновник за престъплението, защото питали "Марио ли е този", "Еми, да ... Марио е", отговарял им разпитваният.
Преди Чочо да се самоубие, той разказал, че двамата с Марио похитили Мирослава, после я удушили с метално въже и я заровили. Мотивът за похищението бил откуп от 250 хил. евро, колкото получил приятелят на Елеонора, Борислав Чолев.
Междувременно се оказа, че от миналата седмица Заека е с ново обвинение. Прокуратурата го е обвинила за палеж на два магазина и на лек автомобил в Перник преди време. Според разследващите той е драснал клечката на магазини за текстил и за индустриални стоки, за да съсипе конкуренцията, тъй като по това време държал дюкян за детски дрехи.

Заека се сдобил и с обвинение за това, че е предоставил оръжие на човек, който няма разрешително. Калоян Досев е бивш колега и приятел на Марио, който го натопил за пистолета. Той обаче няма обвинения за незаконно държане на оръжие, а е само свидетел.
Преди време семейството на Мирослава предположиха, че убиецът й не е един, а като съучастник за отвличането се спрягаше именно Досев. В похищението го уличавал телефонен разговор с Марио във вечерта, когато изчезна момичето. Досев обяснил, че объркал Марио с жената, на която искал да позвъни. Свидетелят разказа още, че виждал Марио да се придвижва с колело в квартала, където живеела Мирослава.

Докато магистратите гледаха мярката за неотклонение на Марио се разбра, че той не е провеждал разговори с Чочо. За съда обаче остава възможността двамата да са комуникирали по друг начин.
Семейството на Мирослава смята, че Заека вероятно е имал четирима помощници и общо петима са участвали в отвличането и убийството й. Близките на момичето настояваха да се извадят разпечатки от телефонните разговори на Марио, но срокът за това изтече, тъй като те се пазели само година.
В последните седмици прокуратурата предявяваше материалите на страните. Ако се окаже, че няма повече доказателствени искания, ще трябва да се напише обвинителният акт срещу Заека и делото за убийството най-накрая да влезе в съда.
Защитата му твърди, че обвинителите нарочно бавят делото, за да фабрикуват нови доказателства срещу единствения заподозрян. Адвокатите иронично коментират, че очакват още обвинения срещу клиента им.

Реклама
Реклама
Реклама
Реклама