Реклама
https://m.bgdnes.bg/bulgaria/article/1804290 www.bgdnes.bg

Каляват бебета с кучи студ

Бебета на по едва няколко седмици са принудени да спят навън при студове от минус 20 градуса заради решението на родителите им да ги каляват.

Безумието се разиграва не в най-северните части на Сибир или Гренландия, а в скандинавските държави, които са сред най-развитите на Стария континент. Млади майки от Норвегия, Швеция и Финландия почти всеки ден извеждат пеленачетата навън, където дневните температури обикновено са доста под нулата. Облечени в топли дрехи и удобни колички, те зарязват децата си в преспите със сняг и хукват към близките кафенета на приятна раздумка на топло, предава Би Би Си.

Реклама

"В следобедните часове улиците на Стокхолм, където през зимата винаги е някъде около минус пет градуса, са пълни с колички с бебета, които подремват на чист въздух - допълва в специален репортаж по въпроса британската медия. - Във Финландия практиката е родителите да започват да привикват малчуганите си към студа след втората седмица от живота им", се казва още в материала.

"Спането навън в студа е напълно нормално и необходимо за здравето на децата - смята Лиза Мардон, майка на три деца, от шведската столица. - Особено през зимата, когато има толкова много болести", допълва тя. Двегодишният й син Алфред прекарвал по един час и половина навън, а когато  бил по-малък, дремките в бебешката количка на балкона били поне две на ден.


"Това не е нова мода. Майка ми е правила същото с мен, когато съм била бебе", категорична е Лиза. Баща й Петер също е спял навън през 50-те години на миналия век, но майка му го е прибирала, когато температурата падне под -10°. Повечето детски градини в северните държави също приспивали бебетата навън и било напълно нормално да се видят редове от бебешки колички, наредени в снега, с дълбоко заспали деца в тях.

"Когато температурата падне под -15°, винаги покриваме количките с одеяла", обяснява Бритмари Карлсон, директорка на забавачка в Стокхолм. Една от групите в градината прекарвала цялото си време навън, от 9 сутринта до 3 следобед, като се прибира само за храна или когато времето ставало необичайно студено.

Реклама
Реклама
Реклама
Реклама