Реклама
https://m.bgdnes.bg/bulgaria/article/1805469 www.bgdnes.bg

Испания отказа експертиза за Мирослава

Испания е отказала на българските съдебни власти да направи експертиза на гласа на похитителя на убитата Мирослава от Перник, научи "България Днес".
Още след изчезването на 18-годишното момиче на 7 ноември 2011 г. полицията започнала да подслушва телефоните на близките й. Така били записани обажданията на убийците на девойката до сестра й Елеонора.
Първото обаждане е от следващия ден, когато похитителите съобщили, че Мирослава е отвлечена. "Първия път, когато ми звъннаха, чух нейния глас. Не мога да кажа дали е било на запис. Каза ми, че е отвлечена, че има замесен полицай и молеше да бъде спасена. Плачеше...", разказа сестрата Елеонора.
На следващия ден тя получила и второто обаждане от мъжки глас, който предупредил, че семейството ще получи инструкции, които, ако не бъдат спазени, сестра й ще бъде нарязана на парчета и върната в кутии. 

Прокуратурата се надявала експертиза в чужбина да докаже дали гласът от СРС-тата съвпада с този на единствения обвиняем засега Марио Любенов-Заека. Испанската страна обаче е отказала да извърши подобно съпоставяне, защото материалът, който е изпратен, не бил достатъчен.
В отговор защитата на Марио ще иска експертиза на записа от разпита на Стойчо Стоев-Чочо пред разследващите. Адвокатите се изумили от това, че записът прекъсвал на места, и то точно след задаването на въпросите. Те подозират наставяне на звука и полицейски натиск над Чочо да посочи Марио като виновник за престъплението. На въпроса: "Марио ли е този?", следвал отговорът: "Еми, да - пауза, - Марио е."
Преди Чочо да се самоубие, той разказал, че двамата с Марио похитили Мирослава, после я удушили с метално въже и я заровили. Мотивът за похищението бил откуп от 250 хил. евро, колкото получил приятелят на Елеонора Борислав Чолев.

Реклама

Междувременно се оказа, че от миналата седмица Заека е с ново обвинение. Прокуратурата го е обвинила за палеж на два магазина и на лек автомобил в Перник преди време. Според разследващите Заека е драснал клечката на магазини за текстил и за индустриални стоки, за да съсипе конкуренцията, тъй като по това време държал дюкян за детски дрехи.
Заека се сдобил и с обвинение, че е предоставил оръжие на човек, който няма разрешително. Калоян Досев е бивш колега и приятел на Марио, който го натопил за пистолета. Той обаче няма обвинения за незаконно държане на оръжие, а е само свидетел.
Преди време семейството на Мирослава предположиха, че убиецът й не е един, а като съучастник за отвличането се спрягаше именно Досев. В похищението го уличавал телефонен разговор с Марио във вечерта, когато изчезна момичето. Досев обяснил, че объркал Марио с жената, на която искал да позвъни. Свидетелят разказа още, че виждал Марио да се придвижва с колело в квартала, където живеела Мирослава.
Докато магистратите гледаха мярката за неотклонение на Марио, се разбра, че той не е провеждал разговори с Чочо. За съда обаче остава възможността двамата да са комуникирали по друг начин.

Семейството на Мирослава смята, че Заека вероятно е имал четирима помощници и общо петима са участвали в отвличането и убийството й. Близките на момичето настояваха да се извадят разпечатки от телефонните разговори на Марио, но срокът за това изтече, тъй като те се пазели само година.
В последните седмици прокуратурата предявяваше материалите на страните. Ако се окаже, че няма повече доказателствени искания, ще трябва да се напише обвинителният акт срещу Заека и делото за убийството най-накрая да влезе в съда.
Защитата му твърди, че обвинителите нарочно бавят делото, за да фабрикуват нови доказателства срещу единствения заподозрян. Адвокатите иронично коментират, че очакват още обвинения срещу клиента им.

Марио вменяем, съдят го за убийството

Марио Любенов-Заека засега има 5-годишна присъда за производство на фалшиви пари. През март 2011 г. в дома му открили неистински финикийски знаци, компютър с файлове на фалшивите купюри, талони за храна и винетни стикери. По делото бяха представени документи, че Заека страда от шизофрения, но експертиза доказала, че той може да носи отговорност. Друга психиатрична експертиза по делото за смъртта на Мирослава също потвърди, че Марио е вменяем и може да носи отговорност за постъпките си.

Реклама
Реклама
Реклама
Реклама