Реклама
https://m.bgdnes.bg/bulgaria/article/1805499 www.bgdnes.bg

Цацаров проверява аферата "Мишо Бирата"

"След получаването на сигнала съм разпоредил на Софийската градска прокуратура да извърши проверка по случая "Мишо Бирата". Това обяви на специална пресконференция вчера главният прокурор Сотир Цацаров. Изявлението му бе направено два дни след като тв водещият Слави Трифонов го призова да разследва признанието на Бойко Борисов, че е осуетил проверка в пивоварната на мистериозно починалия варненския бизнесмен Михаил Михов.


За постъпката на премиера се разбра от скандално изнесените преди година флашки със записи на негови телефонни разговори. На тях Бойко Борисов разговоря с финансовия министър Симеон Дянков, шефа на митниците Ваньо Танов и заместника му Антоний Странджев. В записите Борисов нарежда на Ваньо Танов да извади митничарите от пивоварната „Леденика". Самият премиер призна, че разговорът е автентичен, и отчете като грешка поведението си.

Реклама


На вчерашната си пресконференция главният прокурор обяви още, че е разпоредил да се възобновят всички скандално потулени преписки и разследвания за далавери в енергетиката. За част от тях наскоро стана ясно, че са стопирани неправомерно от зам. главната прокурорка Галина Тонева. Преди няколко дни Тонева бе освободена от поста си и срещу нея започна дисциплинарна проверка заради заповед, с която е прехвърлила важни дела за разследвания на далавери в енергетиката на конкретен прокурор, който ги е прекратявал набързо.
"Наредил съм всички дела да се разпределят отново между прокурори в отдел „Противодействие на корупцията". След като прегледат материалите, колегите трябва отново да преценят дали има основание за повдигане на обвинения", категоричен бе Цацаров.
Повечето от потулените разследвания са започнали след сигнали от проверки и ревизии. В тях различни държавни институции изпращат на прокуратурата доказателства за източване на стотици милиони левове от НЕК, АЕЦ "Белене" и "ТЕЦ Марица-изток" 1 и 3. Тяхната повторна проверка може да извади на бял свят обвързаността между политици и олигарси от енергийната мафия, обясниха обвинители.
"В случай че колегите си свършат добре работата, може съвсем скоро да очакваме повдигане на обвинения срещу министри и енергийни шефове от различни правителства", коментира пожелал анонимност прокурор.
Сред възобновените разследвания е и образуваната през 2007 г. проверка за продажбата на ток от НЕК между 2004 и 2007 г. Назначената първоначално от прокуратурата експертиза доказва, че сключените неизгодни договори са нанесли щети на държавата за над 46 млн. евро. Въпреки заключенията на експертите делото е прекратено. Това става броени дни преди внасяне на обвинителния акт, когато прокурорът изненадващо е сменен.
Без обвинения остава и друга разкрита далавера. Тя е в държавните „Мини Марица-изток". След проверка на ДАНС стана ясно, че по време на тройната коалиция са източени над 150 милиона лева със скандални ремонти. Повечето от парите са отклонени при рехабилитация на багерите. Според документите, открити от ДАНС, ремонтът на един от тях е струвал между 16 и 30 милиона лева, а цената на нов е между 28 и 45 милиона лева. Десетки милиони са се изпарили и при ремонт на почивните станции на мините. При тях едни и същи дейности са плащани по два пъти, като част от тях реално никога не са извършвани.

 

Погнаха и ЕРП-тата

Паралелно с разследванията срещу енергейната мафия съвместни екипи на данъчните и прокуратурата започнаха проверка и в ЕРП-тата. В срок от един месец те трябва да проверят всички разходи, които дружествата са правили, обяви главният прокурор Сотир Цацаров. По думите му всяко от дружествата ще се проверява от отделен екип.
Начело на проверяващите ЧЕЗ е зам. градският прокурор Роман Василев. Вчера в 11 часа, придружаван от агенти на ДАНС, Василев и данъчните нахлуха в офиса на електроразпределителното дружество и иззеха папки с документи. Сигурността на спецекипа бе подсигурена от общо три жандармерийски камионетки.

По същото време другите два екипа нахлуха в офисите на EVN в Пловдив и "Енерго-Про" във Варна.
"Предмет на проверка не е цялостната дейност на ЕРП-тата, а разходите за външни услуги, действителността на разходите за външни услуги, разходите по всички договори, с които дружествата имат лиценз. Ще се проверяват и сделки между свързани дружества и сделки между дружествата", обяви Цацаров.

Реклама
Реклама
Реклама
Реклама