Реклама
https://m.bgdnes.bg/bulgaria/article/1814552 www.bgdnes.bg

Дарили Неофит с "Мерцедес" като на Тато

Бисерка БОРИСОВА
Новият патриарх дядо Неофит е имал на разположение в Русенската митрополия кола, в каквато се е возел и Тодор Живков.
Колата била дарена на владиката от кандидат за кмет на левицата в Русе. Това разказаха пред "България Днес" симпатизанти на червената партия в дунавския град. Те са категорични, че дядо Неофит никога не е имал партийни пристрастия, а приел дара само за да помогне на митрополията си.


Подаръкът бил направен през 2002 г. от покойния вече бизнесмен Гено Генов, който тогава загуби изборите за кмет от представителката на десницата Елеонора Николова. По това време автопаркът на Русенската митрополия разполагал със стара руска "Волга" и още по-стар бус "Баркас" от някогашното ГДР. Дядо Неофит споделил за автомобилните неволи с русенския бизнесмен Чавдар Иванов, който притежавал лъскав черен "Мерцедес 200D". Иванов бил готов да продаде колата със сериозна отстъпка, стига да се намери кой да я купи и дари на Русенската митрополия. На този призив се отзовал кандидатът за кмет от БСП Гено Генов. Подаръкът бил връчен на дядо Неофит с пълен резервоар и нови гуми и тузарския номер P 6300 BA.

Реклама


Миряните цъкали от удивление, защото със същата кола в последните години на управлението си се возел и бившият Първи на БКП Тодор Живков (първият такъв автомобил у нас е внесен през 1982 г. с решение на ЦК на БКП и е на стойност 20 хиляди лева. През онези години тази сума се равнявала на около 200 средни работни заплати).
Дядо Неофит обаче заявил, че мерцедесът ще се ползва само "за престиж", а за неговите пътувания бил закупен на старо "Хюндай", който той ползваше до момента. Владиката го предпочитал пред мерцедеса, тъй като хюндаят има климатик. Тъй като дядо Неофит е голям почитател на църковните песнопения, колата била избрана да е със CD плеър. Двете соцвозила пък били продадени, като волгата била закупена от колекционер на соцавтомобили.  


Наследява 25 г. кола от дядо Максим

Като български патрирах дядо Неофит ще замени стария "Хюндай" с още по-стар "Мерцедес". Колата му е наследство от дядо Максим и е на почти четвърт век. Това рязко контрастира със скъпите возила на митрополити и епископи. Преди време викарният епископ на Смолян - Антоний, например се похвали с ново "Ауди А8". Пловдивският митрополит Николай пък разполага с автопарк, на който може да завиди всеки лъскав автосалон: БМВ М5, луксозна лимузина "Хюндай" и "Ауди А8". В "Линкълн" като на президента на САЩ се вози варненският владика Кирил.

Реклама
Реклама
Реклама
Реклама