Реклама
https://m.bgdnes.bg/bulgaria/article/1814584 www.bgdnes.bg

Ицо Папата шитка "Страдивариус" за 1 200 000 паунда

Ромският бос Христо Върбанов стои зад сделката с легендарния "Страдивариус", която осуетиха антимафиотите в края на миналата седмица. Спецченгетата задържаха 66-годишния Любен- брат на Ицо Папата. Той трябвало да пласира на ченгета под прикритие уникалния музикален инструмент за 300 бона, както и 7 картини на европейски художници. Срещата между Любен и бъдещия собственик на цигулката и картините щяла да се осъществи в столичния кв. ДНадеждаУ, където живеела ромската фамилия. Точно докато траели преговорите по сделката, спецполицаите нахлули в жилището на брата на Ицо Папата. Там разследващите открили цигулка със знака на известната италианска фамилия Страдивари, производител на най-редките и ценни екземпляри в лютиерното изкуство. Засега е установен един от авторите на платната Ц холандският художник Янсен. На картините, които били от вида живопис, също са назначени експертизи. Посредникът при сделката Минчо е задържан за 24 часа и е бил отведен в сградата на ГДБОП. Братът на Ицо Папата пък обяснил, че е болен от диабет, и бил воден на прегледи.
Оказа се, че "Страдивариус"-ът бил собственост на виртуoзната цигуларка Мин Джин Ким, която наричала цигулката Дмоят живот". Крадец гастрольор от ирландски произход откраднал цигулката от лондонско кафе през 2010 г. Въпреки че ирландецът бил заловен, докато се опитвал да продаде инструмента за едва 100 паунда, той до ден днешен мълчал като риба къде се е намирала откраднатата цигулка.
Въпросният ДСтрадивариус"е на стойност 1,2 милиона паунда. Британските ченгета предполагат, че цигулката, създадена през 1698 г. от италианския майстор Антонио Страдивари, е била отнесена в чужбина по контрабандни канали. Разследването на Балканите стигнало до ромския бос Христо Върбанов - Ицо Папата в София, разкрива британският таблоид "Сън".
През ноември 2012 г. Ицо Папата получи присъда от 6 години затвор за изнудването на бивш шеф на Гражданска защита, от когото прибрал 165 000 евро, за да не разгласи компрометираща информация. От април 2012 г. той е в следствения арест, защото срещу него се води още едно дело, в което е обвинен като ръководител на банда за изнудване и за търговия с влияние. В папките по този процес се споменава и името на брат му Любен, чийто джип е бил взривен през 1999 г.
Британската полиция все още проучва произхода на инструмента, което се оказвало скъпо и трудоемко поради факта, че има само 50 такива цигулки. Повечето от тях се съхраняват при анонимни собственици. Търговете, на които се предлагат мистериозните инструменти, са легендарни. Преди време анонимен акционер направо купи една от цигулките за рекордната сума от милион и 38 хиляди паунда. През май 2007 година друга цигулка ДСтрадивариусУ стига цена от милион и осемстотин хиляди паунда. Една от най добрите цигулки ДСтрадивариусУ е откупена през май 2006 г. от частни и обществени организации за над три и половина милиона паунда. Купувачът е анонимен. При последния търг, на който бе продаден инструмент на Страдивари в края на миналата година, цигулката ДЛейди Блънт" смени собствениците си срещу 15,9 млн. долара. Една от най-скъпите потъва с кораба ДТитаник".
Антонио Страдивариус, най-известният майстор на музикални инструменти, направил в края на XVII и началото на XVIII век около 1100 цигулки, китари и виолончела. На тях свирят най-големите музиканти на нашето време.



Потрошиха една на фотосесия

Цигулка "Страдивариус" на стойност около 22 милиона евро бе потрошена по време на фотосесия. Сакатлъкът станал в кралския дворец в Мадрид. Безценният инструмент паднал от масата, на която го сложил невнимателно експерт, който трябвало да го пази. Цигулката уникат се съхранявала в самия дворец. Тя била купена през XVIII век от испанския крал Филип Пети. Освен нея в дворцовото хранилище има още два подобни инструмента, както и едно скъпо виолончело.



Направени от български смърч

Горната част от безценните цигулки на Антонио Страдивари са правени от смърч, докаран от България, твърди последният пловдивски лютиер Николай Стефанов. Десетки химични изследвания доказват това. Дървото е стигнало до Кремона от действащи на Балканите италиански търговци. Майстор Страдивари е избирал българско дърво за цигулките си заради невероятното му качество, предполага Николай Стефанов. Горната част на инструментите му винаги се прави от смърч, а страничните части и дъното са от явор. За своите произведения Страдивари е използвал специален италиански явор.

 

Реклама
Реклама
Реклама
Реклама
Реклама