Реклама
https://m.bgdnes.bg/bulgaria/article/1814613 www.bgdnes.bg

ГЕРБ се отрече от Кирил Йорданов

Бисерка БОРИСОВА
ГЕРБ във Варна направи за 3 март дългоочакван подарък на варненци.
На 22-рия ден от протестите в Морската столица председателят на ГЕРБ във Варна Иван Портних обяви, че партията сваля доверието си от кмета на града Кирил Йорданов и настоява за оставката му. На фона на нестихващото обществено недоволство срещу Йорданов в града от ГЕРБ заявиха, че са направили грешка с издигането на скандалния кмет за четвърти мандат, защото нямали подготвен "достоен кандидат".
"Когато обществото изпитва липса на доверие към човек или институция, е редно гласът му да бъде чут. Под въпрос е поставена и местната власт и ние сме солидарни с това, което хората желаят" - така шефът на варненските гербери обясни решението на партията си да се отрече от Кирил Йорданов. Иван Портних допълни, че позицията била съгласувана "лично с премиера в оставка Бойко Борисов и ръководството на партията".
На въпрос дали и общинският съвет трябва да се саморазпусне, ако хората поискат това, Портних, който е общински съветник, отговори: "Ако това е желанието на хората и има липса на доверие, ние няма да направим нищо различно от това, което обществото иска."
Натиреният кмет бил уведомен за "развода" с ГЕРБ рано сутринта. Докато варненските депутати от ГЕРБ Димитър Атанасов и Красимир Петров се надяваха, че Кирил Йорданов ще си подаде оставката, то самият градоначалник триумфално се носеше на официалните чествания за 3 март из града. Въпреки че повече от 20 дни варненци протестират пред прозорците му и му искат оставката, а медиите вадят разкрития за необяснимото му имотно благосъстояние, Кирчо Йорданов каза, че е "изненадан" от ситуацията. Градоначалникът обясни, че идея си нямал какви са мотивите на ГЕРБ да оттегли подкрепата си за него. Той отказа да отговори конкретно на въпроса дали ще подаде оставка или - въпреки липсата на подкрепа, ще остане да управлява. Единственото, което Йорданов обясни, бе, че ще предложи свикването на извънредна сесия на общинския съвет днес, на която щял да оповести решението си.
Преди седмици кметът на Варна даде извънредна пресконференция, на която заяви, че не смята да подава оставка. "Анализите на протестите в града не показват подобна необходимост", заяви тогава той, въпреки че оставката му бе неизменна част от исканията на протестиращите десетки хиляди варненци. В отговор на въпрос колко точно хора трябва да поискат оставката му, за да я подаде, Йорданов заяви, че на подобен въпрос с "количествени измерения" нямало как да отговори - въпреки че в знак на протест срещу управлението му 36-годишният Пламен Горанов дори се самозапали пред сградата на общината. Освен новината, че няма да подаде оставка, Кирил Йорданов обясни, че няма нищо общо с ТИМ, но "преживявал" случая с Пламен Горанов.


Богат-беден

Имотното състояние на Кирил Йорданов и съпругата му отдавна е трън в очите на варненци. През последните дни част от фактите станаха достояние на цяла България. Разбра се например, че варненският кмет няма никакви имоти на свое име, но пък през последните пет години той е похарчил за децата си в Швейцария 650 000 лв. и още около 80 000 лв. за облекло. Кметът е получил от 83-годишния си баща като подарък мотоциклет БМВ за 30 000 лв. Похарчил е за юбилея си цели 8000 лв. Съпругата му Елена Валеева се е сдобила с имоти във и около Варна на цени до 10 пъти по-ниски от реалните.

Реклама
Реклама
Реклама
Реклама
Реклама