Реклама
https://m.bgdnes.bg/bulgaria/article/1816595 www.bgdnes.bg

Гей общността: Андрей Слабаков насажда неприязън към нас

Уважавам усилията на г-н Слабаков във връзка със свободата на пушещите, с уговорката, че това е доказано вредна практика, но изказванията, които той прави, оставят впечатление у масовата аудиторията, че контактите с гей хора са опасни. Това заяви пред Фокус Радослав Стоянов, ЛГБТ активист, който е завел дело срещу режисьора Андрей Слабаков заради дискриминационни изказвания спрямо гей общността в телевизионно предаване.

„Той очевидно говори, без никакво чувство за отговорност за вредите, които, като публична личност, може да нанесе на една общност. Това е поводът за нашето дело", обясни Стоянов.

Реклама

„Андрей Слабаков твърди, че ние сме завели дело срещу него заради това, че е казвал истината. Това съвсем не е така", отбеляза Стоянов.

„През 2011 г. в национален ефир в праймтайма той заяви, че гейовете са по-опасни от тютюнопушенето, тъй като сеят СПИН, масово. - обясни Радослав Стоянов. - Аз и колегата правозащитник Добромир Добрев заведохме дело срещу г-н Слабаков по закона за защита от дискриминация за тормоз, както е формулирано в закона."

Според него, „ако г-н Слабаков си е направил труда да прочете нашето становище пред съда, щеше да знае, че основният начин за разпространение на ХИВ е хетеросексуалният полов контакт."

По данни на Световната здравна организация мъжете, които правят секс с мъже, са високо рискова група за инфектиране с ХИВ/СПИН. „Това означава не, че те са високо рискови за останалите хора около себе си, а че те са група, която е диспропорционално засегната от инфекцията. Всъщност едва около 10% от инфекцията фактически е пряк резултат от половия живот на тази съвсем малка общност", поясни Радослав Стоянов.

Вчера Андрей Слабаков заяви, че ако бъде осъден да плати глоба в делото, заведено срещу него заради изказването му за хомосексуалистите, той би заменил присъдата за ефективна.

Реклама
Реклама
Реклама