Реклама
https://m.bgdnes.bg/neveroyatni-istorii/article/17828062 www.bgdnes.bg

36-КИЛОГРАМОВ РЕКОРДЬОР! Хванаха най-големия шаран в България (ВИДЕО)

Това е нашето великденско агънце, хвалят се майсторите на рекордния улов

Най-големият шаран в България беше уловен по празниците!

Майстор от Добрич на име Слави успя да измъкне трофейна риба, която счупи националния рекорд. Кантарът заковава 36,75 кг, но това е теглото с карп сака за измерване, който тежи около килограм. На практика гигантският шаран е малко под 36 кг. Това обаче е напълно достатъчно да го превърне в най-голямата официално документирана риба от този вид в България.

"Това е нашето великденско агне", хвалят се риболовците, участвали в улавянето на шарана. Случката се разиграва на бреговете на язовир "Бозвелийско" край едноименното село. То се намира в община Провадия, Варненско. Водоемът се слави със своите огромни шарани, но за първи път на кукичката на някой риболовец се закача толкова внушителен екземпляр. Езерото е с водна площ от 221 декара и средна дълбочина 2-2,50 метра. Захранва се от река Анадере.

Реклама

"Какъв е този делфин бе, Славе!", възкликват очевидци на изумителния улов на видеото при претеглянето на рибата.

"Това е тюлен, не делфин", коментират други.

Рекордният шаран е уловен на дънна въдица с монтаж "на косъм". След измерването и кратка фотосесия рибата великан е пусната обратно на свобода.

Съвсем наскоро на унгарското езеро Балатон бе изваден шаран с тегло 35,6 кг, най-голям в историята на водоема. В световен мащаб обаче шаранът от "Бозвелийско" не е най-тежкият.

Световният рекорд за уловен с въдица шаран бе поставен през 2019 година. Чyдовищната риба тежи точно 51,2 кг и е хваната в езерото Евpо Аква в Унгаpия от холандеца Мишел Сxyнмакерс. Всъщност това е и пъpвият шаpан на планетата с тегло над 50 килограма. Най-дъртата риба налапала кукичката c пpимамка от протеиново топче.

В Бългаpия пък предишният най-голям шаpан cе казва Сиcи. Той бе yловен пpез 2013 година от язовиp "Ивайловгpад" и тогава тежеше 29,6 кг. Впоследствие беше пренесен и пуснат жив в частно езеро. Не е ясно дали Сиси е жив и до днес.

В началото на тази година българин хвана най-големия сиамски шаран в света. Трябва да се уточни, че това е съвсем различен вид от европейския шаран, макар да са от едно семейство. Варненецът Мирослав Петков измъква 115-килограмовото чудовище на известно езеро в Тайланд. 

СПОДЕЛЕТЕ С НАС ВАШИТЕ ЛОВНИ И РИБОЛОВНИ ТРОФЕИ. Разкажете ни любопитна лакърдия с пушка или въдица в ръка. Независимо колко е голяма рибата ви, покажете ни я. Изпращайте снимките и разказите си е-mail: [email protected] или с писмо на редакционния адрес и ние ще ги публикуваме.

Четете още

Подобриха шаранския рекорд на езеро Балатон (СНИМКИ)

Подобриха шаранския рекорд на езеро Балатон (СНИМКИ)

НАЙ-ГОЛЕМИЯ сиамски шаран в света хвана българин! Чудовището тежи 115 килограма

НАЙ-ГОЛЕМИЯ сиамски шаран в света хвана българин! Чудовището тежи 115 килограма

Реклама
Реклама
Реклама