Реклама
https://m.bgdnes.bg/bulgaria/article/1827747 www.bgdnes.bg

Похитителите мълчат за Лара

Все още няма ни вест, ни кост от похитители на малката Лара Банева, щерката та на сочения за кокаинов крал Евелин Банев-Брендо, научи "България Днес" от криминалисти, работещи по случая. Детето бе отвлечено в понеделник пред дома си. Двама маскирани откриха стрелба по бодигардовете на семейството и раниха един от тях. Момичето остана невредимо, но беше натикано в кола.
До момента няма искане за откуп, категорични са разследващите. Днес Брендо застана пред съда в Милано по обвинение в трафик на близо 40 тона кокаин. Той разбрал, че дъщеря му е отвлечена веднага след инцидента. Уведомили го адвокатите му в Италия, които научили вестта от майката Моника Добринова.
Все още няма искания, твърдят от МВР, няма и информация къде се намира 10-годишната Лара. Една от версиите, по които работят разследващите, е, че отвличането е свързано именно с делото срещу него в Италия и че е знак към самия него да мълчи. Междувременно Брендо е поискал делото да бъде гледано по съкратена процедура, като е отказал да дава обяснения.
Антимафиотите, които разследват отвличането на дъщеря му, се готвят да отлетят за Ботуша, за да разпитат бащата в случай, че не бъде върнат у нас. Евелин Банев трябваше да бъде транспортиран в България за делото, на което ще се разгледа искането за неговия арест на румънските власти.
"Отвличането на 10-годишната дъщеря на Брендо е поръчка на външни престъпни групировки", заяви днес шефът на Агенция "Митници" Ваньо Танов.
"Това е едно изключително тежко и бих го нарекъл гнусно престъпление, защото децата не могат да избират родителите си, а и не могат да носят отговорност за постъпките на родителите", каза той.



"Силно се надявам, че това не е акт на българската организирана престъпност, а е акт на международната организирана престъпност. Защото, ако първото е вярно, значи вече са преодолени всякакви граници и това не е никак добро за страната ни", допълни Танов. Според него би трябва да се изчакат няколко дни, за да завърши процеса срещу Брендо и тогава ще стане ясно какви са мотивите за отвличането на детето.
Главният прокурор Сотир Цацаров също, коментира отвличането на 10-годишната щерка на Брендо. Според него не може да се говори за нова вълна от отвличания. Цацаров допълни, че едвали случаят не е свързан с оставката на кабинета.
"Нямам основание да смятам, че професията похитител се завръща", каза Цацаров. Той отхвърли твърдението на вътрешния министър Цветан Цветанов, че след като правителството подаде оставка, се е увеличила престъпността в страната. „Въпросът е къде е детето?", заяви главният прокурор и добави, че усилията на всички отговорни институции трябва да бъдат насочени към откриване на отвлечената Лара, а не върху конкретния мотив за отвличането. „Не става въпрос за това дали е отвлечено детето на Брендо или на подсъдим, а това, че е отвлечено 10-годишно или 12-годишно дете. Отвлечено е по най-бруталния начин", отбеляза Цацаров.

Реклама
Реклама
Реклама
Реклама
Реклама