Реклама
https://m.bgdnes.bg/bulgaria/article/1834731 www.bgdnes.bg

Ето кой ще влезе в служебния кабинет

Президентът Росен Плевнелиев ще обяви състава на служебното правителство утре - вторник, 12 март. Това ще се случи в 16:00 часа в Гербовата зала на "Дондуков" 2, съобщава БНТ.

Вече се завъртяха и имената на евентуалните служебни министри, които ще трябва да работят за страната в ситуация на протести и социална криза. До парламентарните избори през май бъдещото служебно правителство ще работи с трима вицепремиери - икономически, за усвояването на еврофондовете и социален.

Реклама

Човекът, който ще седне на горещия премиерски стол вече е известен, макар и само на тесен кръг хора от обкръжението на президента. Самият държавен глава преди дни призна, че много от хората, на които е предлагал поста, са били "удобно отстрелвани" и са отказали да оглавят служебния кабинет.

Очакванията към бъдещия служебен премиер са да не е свързан с бизнеса и да не е ключова фигура в която и да е политическа партия. Управляващи и опозиция се обединиха около идеята, че в кабинета трябва да влязат хора с експертни познания.

"Вярвам, че министърът на финансите не трябва да е вицепремиер. Министърът на финансите по презумпция казва "не", над него трябва да има вицепремиер, който трябва да работи за развитие, да работи за "да". От тази гледна точка вярвам, че трябва да има заместник министър-председател, който да бъде икономически компетентен, който да задава посоката на развитието", изтъкна президентът Росен Плевнелиев, припомня БНТ.

Десетки имена се спрягаха през последните седмици за членове на служебния кабинет. Сред посочваните като най-вероятни кандидатури за служебен премиер е посланикът ни в Париж Марин Райков. Райков е спряган и за вероятен външен министър.

Сред кандидатите за премиер беше поставяно и името на Екатерина Захариева, която е главен секретар на президента. С голяма сигурност обаче тя и още един член на екипа на Плевнелиев ще влязат в служебното правителство.

Съветникът по социални въпроси на президента Деяна Костадинова може да заеме поста на социалния министър, към който ще има големи очаквания. Според запознати за тази позиция са обсъждани и имената на Иван Нейков и Йордан Христосков.

Реклама

Другият важен пост - на здравен министър е възможно да заеме професорът по спешна медицина Николай Петров.

Начело на образователното министерство се очаква да застане ново лице. Малко вероятно е на поста да останат Стефан Воденичаров или досегашният му заместник Милена Дамянова.

За финансов министър се завъртяха имената на Менда Стоянова, и двама бивши заместник-министри на финансите Карина Караиванова и Любомир Дацов. Сред обсъжданите имена на спортен министър е това на плувеца Петър Стойчев.

Реклама
Реклама
Реклама