Реклама
https://m.bgdnes.bg/bulgaria/article/18374047 www.bgdnes.bg

РАЙ ИЛИ АД! Поп анатемоса кмета на Доспат

  • Заради съборени според него жилища
  • Иподякон Стефанов влезе "със злоба" в кабинета ми, обиждаше и заплашваше, извикахме полиция, каза инж. Елин Радев

Небивал екшън се разигра тези дни в Доспат. И то не къде да е, а в кабинета на кмета инж. Елин Радев, научи от самия него "България Днес". Тихото родопско градче отдавна не помни такива изпълнения - анатемосване на високопоставен държавен служител от духовно лице, притеснени са местните хора.

"Ритуалът" дори е запечатан на клипче, на което се вижда как иподякон Атанас-Константин Стефанов размахва голям златен кръст над главата на доспатския градоначалник.

Реклама

"Анатема, анатема за това, че рушиш домовете на мюсюлмани!", повтаря отецът, който по негови думи служи заедно с "народния свещеник" от Стамболийски отец Стоян Божурин.

"Влезе със злоба в кабинета ми, без да има разрешение. Напада, обижда, заплашва... Искаше да ме провокира, но аз запазих спокойствие. Мислех, че е нормален човек, дядо поп, че всичко ще се обсъжда цивилизовано, ако има някакви проблеми, но той явно иска да води война. Или поне да направи шоу, защото влязоха с включени телефони с още един човек, за да снимат", описа случката инж. Радев.

Той допълва, че двамата "неканени гости" били "много агресивни".

"Повикахме полиция, която присъства на целия разговор", разказа още кметът на Доспат.

На въпроса дали анатемата за това, че "разрушава домове на мюсюлмани" е заслужена, инж. Елин Радев бе категоричен пред вестника: "Това е напълно невярно! Първо, няма разрушено нито едно жилище. А са разрушили една ограда, за която има всички документи, че е незаконно строителство плюс заповед за премахването й, както и за още две постройки, също в улицата, които се използват за складове... Но няма никакви разрушения! Просто в момента правят организирани действия местни представители на политически партии, защото имат незаконни строителства. И се обединяват, за да могат да ги защитят", твърди доспатският градоначалник.

"Ние изпълняваме законите. И в член 225, алинея А, се казва, че когато има констатирано незаконно строителство, задължение на кмета е да премахне незаконното строителство. Те спекулират, че премахваме къщи. Че, виждате ли, баби и дядовци нямало къде да живеят. Това е напълно невярно!", убеден е инж. Радев. "Има жалби от жителите, които искат да се разширят улиците. Не може да се минава от незаконните строежи на едни 7-8 човека, които са се обединили срещу мен", добави кметът на родопското градче.

На друго мнение е свещеникът.

Реклама

"Този кмет е издал заповед да се събарят постройки на местното население, които са с документи за търпимост - гласи версията на иподякон Стефанов. - Това са наши братя мюсюлмани, а заповедта е издадена навръх най-светлия им празник - Курбан Байрам", гневи се попът. Той казва, че човекът, който е влязъл заедно с него в кабинета на кмета, е шеф на ВиК - Доспат.

Отчето разясни, че охраната го е пуснала, защото "мен като поп ме пускат навсякъде". Той не отрече, че е била повикана полиция, но уточнява, че "те само надничаха и не взеха отношение". "Аз им казах да не взимат отношение, защото обругават голям празник на мюсюлманите и бутат къщите. Гаврят се с хората", негодува "народният свещеник".

"След анатемосването местните ми казаха, че кметът ходел като инжектиран петел. Не знаел на кой свят е", твърди иподяконът.

За вестника отец Стефанов подчерта, че само той може да свали анатемата от инж. Радев. "Така е по канон. Единствено свещенослужителят, който я е извършил спрямо някого, може да я премахне от него", разкрива попът.

Анатемосаният се смята за слуга на Сатаната

"Анатема" е дума от старогръцкия език и означава в превод "отлъчване от християнската църква". Причината е "сериозни провинения по верски или дисциплинарни въпроси". Отлъчването е най-тежкото наказание, използвано за борба на църквата с противниците й - еретици, владетели, духовници, грешници. Анатемосаните са поставени извън църковните закони и правото по времето на Средновековието, след което са били подлагани на различни преследвания и наказания.

В източноправославната църква дори архиерей няма право да произнася самоволно анатема към някого, камо ли обикновен християнин. Анатемата е формално заявяване на църквата, че този и този човек или общество от хора са престанали да бъдат християни. Те са изгубили Божията благодат и дара на Светия Дух, напуснали са църквата самоволно, покорявайки съзнателно собствената си воля на Сатаната, и чрез това са се отделили от обществото на православно вярващите.

Четете още

Разкритие в "Кой да знае": Свещеник опя покойник по телефона

Разкритие в "Кой да знае": Свещеник опя покойник по телефона

Мъж с расо и кръст опита да НАХЛУЕ в Президентството, крещи "анатема"

Мъж с расо и кръст опита да НАХЛУЕ в Президентството, крещи "анатема"

Реклама
Реклама
Реклама