Реклама
https://m.bgdnes.bg/bulgaria/article/18374415 www.bgdnes.bg

СЛЕД ИНСУЛТ! 180 км пеша за 4 дни мина Владимир в планината

  • След прекаран инсулт 
  • Следи от мигранти, чакали и диви прасета не стряскат планинаря 

180 километра извървя пеша планинарят Владимир Димитров! Забележителният поход в една от най-мистичните планини - Странджа, отнема на мъжа само четири дни. Владо доказва, че духът може да е несломим дори след прекарания инсулт през 2021 година, който не го спира да осъществи мечтата си и да премине трасето, което създава сам.

Реклама

"Цифрите плашат, но човек тръгне ли, може да го направи. Трябва само да се реши. Индивидуалните преходи са ми като лично предизвикателство. Правя го, за да проверя собствените си възможности. Всеки човек има нужда от време на време да остане сам и да поразмишлява. Да погледа гората. Много е успокоително", споделя пред "България Днес" Владимир.

Планинарят затруднява задачата си и като решава да премине по горските пътеки през зимата. 4-дневното му приключение сред природата започва в 06:00 ч. в една февруарска сутрин. Върви по 45 км на ден и отсяда в къщи за гости, за да поспи. Началната му точка е югоизточното градче Елхово, от брега на река Тунджа. Маршрутът пресича цялата географска територия на Странджа, минава през 15 села и куп исторически и културни забележителности. Тайнствената планина разкрива пред решилите се да я опознаят древното тракийско светилище Индипасха, което носи изцеление от болести и мъки, свещеното нестинарско средище Голямата аязма край местността Влахов дол и пещерата светилище на света Марина. Минава още през историческата местност Петрова нива и през Голямобуковския манастир - единственият действащ в Странджа днес. Крайната точка е Ахтопол, където се разкрива прекрасна гледка към Черно море.

"Моето любимо място е между местността Тракийски лагер, точно под Петрова нива, до местността Качул. Това са едни 20 км, които минават през зелен тунел, точно покрай река Велека. Природата е прекрасна и няма обхват на телефона", споделя Димитров.

В раницата си задължително носи храна, вода, резервни обувки, дъждобран и джипиес. По пътя Димитров среща дружелюбни хора по селата, готови да помогнат с каквото могат. Не липсват и срещи с диви животни.

"Диви прасета, сърни, елени, чакали вечерно време се чуват и виждат, лисици. Животно не е успявало да ми изкара акъла. Свикнал съм, че не съм сам в гората. По-скоро бих се притеснил, ако има човек", признава Владимир и допълва, че не е попадал на мигранти, но често е засичал следи от тях. По горските пътеки се е натъквал на боклуци, раници и спални чували, зарязани от незаконно преминаващи страната ни.

Изтичва Странджа за 32 часа

4-дневният преход не е най-бързото преминаване на "Тур Странджа" от Владимир. Мъжът успява да го изтича за 32 часа през 2020 година. От време на време редува тичането с ходене и кратки почивки. След това успява да мине 180-километровия участък с колело за 9 часа и 55 минути.

Реклама
Реклама
Реклама