Реклама
https://m.bgdnes.bg/bulgaria/article/1840010 www.bgdnes.bg

Баба Тонка от Лесура гледа трима внуци със 180 лева, майка им избягала

"Пише Ви баба Тонка Иванова от сeло Лесура, Врачанско. Семейството ми е многолюдно (от 9 човека) и се издържаме месечно със 180 лeвa.

Преди 1 година почина един от синовете ми (Дилян) остави три дечица сирачета - на 5, 8 и 9 години. Майка им Мая постоя малко при тях и избяга.

Реклама

Не се грижи за тях нито финансово, нито пък идва да ги види как са. Аз и дядо им се грижим за тях, но парите не стигат. От социални грижи в Криводол ме посъветваха да ги дам в социален дом. Аз си ги обичам много, не искам да загубя и тях, като баща им. Детски добавки и социални помощи за тях не ми дават".

Това писмо изпрати до bTV директорката на детската градина в село Лесура с разрешението на Тонка Иванова.

След като Дилян починал, грижите за трите му деца поели родителите му.

Инвалидната пенсия на бабата е 123 лева, които не стигат доникъде. Децата не получават дори детски добавки.

Баба Тонка стигнала до социалните в община Криводол, но оттам не направили нищо.

След сигнала на bTV от социалната дирекция във Враца обещаха още днес да направят проверка на място. Оказа се, че по закон има вариант детските да се получават от батата и дядото, които на практика отглеждат децата, а не от майката.

При това не се налага да бъдат отнемани родителските й права. Така бабата може да бъде определена за настойник и да получава социалните добавки.

"Впоследствие тя ще бъде определена от кмета на общината за техен настойник, което й дава възможност да следва техните интереси", обясни директорът на Социално подпомагане" във Враца Нели Стоянова.

 

Реклама
Реклама
Реклама