Реклама
https://m.bgdnes.bg/bulgaria/article/19145420 www.bgdnes.bg

Да спасим 9-месечния Божидар, който плаче по цял ден

Заради рядка болест детенцето отказва да седи, вече не гука, не се радва и усмихва 

9-месечно бебе от Бяла Слатина има нужда от средства, за да оцелее.

Животът на малкия Божидар е всекидневна борба и болка. Вместо да се смее и да расте щастливо, момченцето плаче по над 8 часа на ден, а вече от 3 месеца отказва да седи в количка и бебешко столче. Причината за страданията на детенцето е тежката диагноза болест на Краббе (сфинголипидоза), която бавно разрушава нервната му система.

Реклама

Заболяването е изключително рядко и няма лечение в България. Въпреки че лекарите дават живот на Божидар само до 2-годишна възраст, родителите му откриват шанс за лечение в чужбина чрез трансплантация на стволови клетки, а на по-късен етап при подобрение и генна терапия в САЩ.

"Всичко започна от това, че той не вдигаше и крепеше главичка при навършени 5 месеца при многократни прегледи от детски ортопед и педиатър на Божидар, който го следи от самото раждане. За лекарите нямаше никакъв проблем, всичко беше наред в развитието. След това Божидар се разболя от грип, от който се обезводни и се наложи да ни хоспитализират в болница. Неврологът д-р Стоянова още с влизането в болничната стая забеляза, че детето не се развива добре, а оттам започнаха и съмнения, но не можеха да ни дадат точна диагноза", разказва майката Теодора Василева.

След изписването от болницата и лечението, което му прилагат, състоянието на Боби се влошава - започва да прави спазми, плаче постоянно и отказва да се храни. При навършени седем месеца все още не можел да крепи и вдига главичка, което му пречело да се научи да седи.

"Денят му минава в носене на ръце. Нашето слънчево дете спря да се смее, гука и радва. Сумата, която е необходима за първия етап на лечение, е 180 000 евро (352 000 лв.)", споделя още Василева.

Целият град се обединява в името на малкия герой - правят се редица благотворителни турнири и базари, а голяма част от парите вече са събрани. Нужна е само още малко помощ.

Подайте ръка и вие:

IBAN: BG56CECB97901010335300

Титуляр: Теодора Василева Василева

Револют: tvasileva00

Четете още

Спешна кампания! 12 000 лв. за нов живот на Марти

Спешна кампания! 12 000 лв. за нов живот на Марти

Бебе на 9 месеца се бори с рядко заболяване

Бебе на 9 месеца се бори с рядко заболяване

Бербатов и олимпийски шампиони спасяват малкия Краси

Бербатов и олимпийски шампиони спасяват малкия Краси

ДА ПОМОГНЕМ: Учителка от Враца се бори с коварно заболяване

ДА ПОМОГНЕМ: Учителка от Враца се бори с коварно заболяване

Реклама
Реклама
Реклама