Реклама
https://m.bgdnes.bg/bulgaria/article/18476674 www.bgdnes.bg

Бебета лисици тръгнаха на детска градина

*Майка им ги води в столична забавачка 

*Хищниците ще останат известно време в двора за радост на малчуганите

Новородени лисичета тръгнаха на детска градина! Майка им ги заведе в забавачка в столичния кв. Драгалевци. И макар местата в София да са ограничени, родителите им не се главоболяха за класиранията, тъй като животните бяха приети веднага в детското заведение.

"От детска градина №160 в Драгалевци ни сигнализираха за една лисица с мъници, която е намерила подслон именно при тях. Първата ни реакция бе да намерим начин да ги спасим, като ги преместим в естествената им среда, но това се оказа невъзможно, защото трябва да изчакаме малките лисички първо да проходят - тогава те ще тръгнат към дома си", коментира зам.-кметът на район "Витоша" инж. Красимир Джамбазов.

Реклама

Новината предизвиква еуфория у децата, които посещават детското заведение. Почти всеки ден от първа до четвърта група се изреждат да наблюдават новите си приятели и се радват на присъствието им. Във всички приказки лисицата е описана като хитра червенокоса красавица, която може лесно да измами и изяде жертвата си. И тези истории не са далеч от истината. Поради тази причина са взети мерки за безопасността и на децата, но и на животните. Мястото, избрано от дивото животно, е заградено с ограда и няма пряк достъп до него. Така няма опасност някой да пострада.

Лисицата е изключително умна и ловка по природа. Всеядна е, като си угажда с гризачи, насекоми, плодове, червеи, мърша, яйца, мишки и други малки животни. Майката, намерила подслон в 160-а забавачка, първоначално е хранела малките си с мляко, но вече е започнала да ги захранва с твърда храна.

"На място с управата на детската градина говорихме за случая, като самите те са били притеснени за животното. От институцията се пошегуваха, че при тях е като естествен зоопарк предвид близостта на градината до планината. Увериха ни, че ще следват инструкциите на експертите, за да не свикне лисицата с градските условия на живот", допълва Джамбазов.

Четете още

Лисица ни изяде храната!

Лисица ни изяде храната!

Луди лисици щурмуват Лудогорието

Луди лисици щурмуват Лудогорието

Лисица другарува със селяни

Лисица другарува със селяни

Кума Лиса ходи на мол, за да храни малки

Кума Лиса ходи на мол, за да храни малки

Реклама
Реклама
Реклама
Реклама