Реклама
https://m.bgdnes.bg/bulgaria/article/18484106 www.bgdnes.bg

13-годишната Теа подготвя заселването на Марс

  • НАСА я отличи на космически лагер 
  • Астрономията е нейната страст, обича да чете в свободното си време 

13-годишното българче мечтае да подготвя космонавти, които да бъдат заселени на Марс.

Теа Венкова е поредното наше дете, което прослави страната ни по света, като получи престижна награда на космически лагер по модел на НАСА в Турция. Тийнейджърката е най-добра сред 159 участници от три държави. Възпитаник е на 2-ро училище "Акад. Емилиян Станев" в София и стипендиант на Център за творческо обучение.

Реклама

"Чудех се много дали да се запиша, защото таксата не беше никак малка. Майка ми ме насърчи да пробвам и с течение на времето получих и стипендията. Всички бяхме толкова различни, но аз се отличих с това, че имах смелостта да покажа своите знания. Срамът е огромна загуба на ресурси, когато можеш толкова много", заяви пред "България Днес" Теа.

Момичето се интересува от астрономия, откакто се помни, и още отсега е сигурна с какво иска да се занимава за в бъдеще.

"От Космоса и мозъка можеш да черпиш безкрайни знания. Успях да събера двете неща в едно и реших, че искам да се занимавам с преформативна невронаука. Тя е изключително важна за изпращането на астронавти в Космоса. И ето тук идва съединението - аз уча това, за да мога да подготвям астронавтите в бъдещата 2030 година за колонизацията на Марс", категорично е гениалното дете.

В свободното си време Теа обожава да чете, а най-прекрасното от цялото преживяване са знанията и приятелствата, които създава, сблъсквайки се с различните култури.

"Надявам се с това, което правя, да покажа, че няма значение на колко си, откъде си и какви са възможностите ти. Ще успееш, ако го искаш", сподели гордостта на страната ни.

Реклама
Реклама
Реклама