Реклама
https://m.bgdnes.bg/bulgaria/article/18484318 www.bgdnes.bg

Виктор, Калоян, Радостин... Вижте кои са децата гении на България

Калоян смята скоростно, 11-годишният Симеон пише книга на английски 

Виктор е едновременно носител на златни медали по биология и химия, Радостин ще учи с пълна стипендия в Станфорд 

Теа Венкова от столичното 2-ро училище "Акад. Емилиян Станев" спечели престижната награда на космическия лагер на НАСА в Турция.

Реклама

Успехът й вече не изненадва гордия ни народ, тъй като все повече наши талантливи деца са на върха на световни състезания и олимпиади. "България Днес" ви разказва за малка част от децата, които прославиха страната ни повече от политиците и дори от спортистите ни.

Илиян Димитров от Благоевград този месец стана шампион в своята категория на Интернационалната олимпиада по ментална аритметика в Истанбул. Едва на седем години, момчето вече е скоростен математик, тренира футбол, а преди състезанието решава по над 2000 задачи на ден! Подготовката за надпреварата в Турция му отнема 2 месеца, в които с подкрепата на своята учителка успешно завоюва почетната титла.

"Имаше участници от 14 страни - около 150 дечица. Състезанието беше в писмена форма и имаше няколко кръга, в които имаха по 3 минути, за да решат по максимум сто задачи. Имаше и кръг, в който трябваше да решат същия брой задачи с едноцифрени числа за 1 минута. Изисква се много голяма бързина, за да се класираш напред. Имаше отличие за шампион и супер шампион. В неговото ниво той беше най-добър и затова Илиян получи тази титла", разказа пред "България Днес" отдадената учителка на момченцето Станислава Геранова.

Детето-чудо Калоян Гешев победи с убедителна преднина световен шампион и рекордьор на "Гинес" по събиране на многоцифрени числа, а след това през април т.г. нашият математически гений стана трикратен шампион по скоростно смятане на Олимпиадата по умствени изчисления. 13-годишният ученик от столичното 125-о СУ "Боян Пенев" изуми света с уменията си и с трепет очакваше медала по пощата от Англия.

Тази година състезанието се е провело онлайн, но по много строги правила. Участвали са 90 души от целия свят на различни възрасти. Но до финала са стигнали само деца между 12 и 18 години. През 2021 г. малкият гений спечели предаването "България търси талант".

Реклама

Рисунка на талантливо българче се нареди сред най-добрите в света преди два месеца. Пастелната творба "Приказният подводен свят" на 7-годишната Сияна Дянкова е класирана на върхово място в международна надпревара. Престижното отличие се случва на световния онлайн конкурс GLOBAL CANVAS 2024, организиран от Фондация за дивата природа на Дейвид Шепърд. В световната надпревара са взели участие 1828 творби на подрастващи от 71 страни. Темата, по която са рисували всички участници, е "Барометърът на живота", а българското дете успява да остави зад себе си останалите участници с творбата си.

11-годишно момче пише своя биография напълно сам! Още по-изненадващ е фактът, че Симеон Попов твори не на родния си български език, а на английски. Книгата е със заглавие The Book Of Me ("Книга за мен" - б.а.), като петокласникът вече е написал над 80 страници.

"Разказвам за училище. Как виждам света през моите очи. Също така вкарвам цитати за вдъхновение от различни известни личности. Любимият ми е на Наполеон: "Имам много врагове, но нямам никой, който е силен колкото мен", споделя пред "България Днес" възпитаникът на III ОУ "Гоце Делчев" в Петрич. Симеон казва, че идеята му хрумва по време на зимната ваканция, докато скучае вкъщи.

18-годишен българин спечели първо място в състезание по туризъм в Австрия. Иван-Александър Димитров се бори за титлата три дни и печели журито с готварските си умения. В борбата за първото място се включват общо 81 участници, а състезанието се състои от три различни теми - готвене, ресторантьорство и рецепция.

"За студено предястие си избрах вариация от цвекло, с еспума от цвекло, сос от хрян и мариновани ябълки. Заедно с чипс от кайен пипер. За рибата трябваше да сготвим, това ни беше дадено, морски език, което е соленоводна риба с четири филета, което си е доста голямо предизвикателство. Нея е сготвих с рибен фарс. При основното трябваше да интерпретираме традиционно австрийско ястие. Печено месо с традиционни австрийски кледли и много лук", споделя за менюто си Иван-Александър.

Безспорно един от най-големите успехи принадлежи на Виктор Лилов. Завършилият тази година Софийската математическа гимназия единствен в света за цялата история на олимпиадите е носител на златни медали от двете най-престижни международни състезания по биология и химия - Международната олимпиада по биология и Международната олимпиада по химия.

Виктор постигна безпрецедентния дубъл, след като спечели златен медал от Международната олимпиада по химия в Швейцария през 2023 г., където участваха ученици от 88 държави, а само преди дни той спечели и златен медал от Международната олимпиада по биология в Казахстан, където се състезаваха представители на 81 държави. Виктор има и злато от Международната Менделеевска олимпиада през 2024 г. и с това има три златни медала от трите най-силни състезания в света по химия и биология.

И за финал едно талантливо дете, за което "България Днес" ви разказа за пръв път още преди години. Радостин Чолаков от родопското село Барутин често беше наричан българския Бил Гейтс.

Тази година Радостин завърши Математическата гимназия "Академик Кирил Попов" в Пловдив с пълно отличие и вече е приет да учи в престижния Станфордски университет. Младежът е един от малкото българи с пълна стипендия за 4 години обучение в Калифорния, САЩ.

Реклама
Реклама
Реклама