Реклама
https://m.bgdnes.bg/bulgaria/article/18493234 www.bgdnes.bg

Двукратният олимпийски шампион по борба Армен Назарян: Ще спечелим медали в Париж!

Обещах на президента Стоянов да победя в Сидни

Кой е той

Армен Назарян е двукратен олимпийски шампион по класическа борба. Роден е на 9 март 1974 г. в Масис, Армения. От 9-годишен тренира непрестанно в залата. Трудът му се възнаграждава през 1996 г. в Атланта, когато печели първата си олимпийска титла. Тогава се състезава за родината си Армения. Година по-късно избира да представя България, след като приема офертата на тогавашния председател на федерацията по борба Гриша Ганчев. През 2000 г. носи златен медал за страната ни от олимпиадата в Сидни. През 2004 г. става бронзов олимпийски медалист в Атина.

Синът му Едмонд стана европейски шампион по борба едва на 17-годишна възраст през 2019 г. Той е и една от най-големите надежда на България в този спорт.

Реклама

- Г-н Назарян, разкажете ни за първите ви стъпки в борбата.

- От малък винаги съм се борил на тревата и накрая сам отидох на тепиха да тренирам. Така вече 40 години борбата е част от мен.

- Какви бяха емоциите от първото ви олимпийско злато в Атланта през 1996 г.?

- Тогава бях изключително притеснен. Помня как гонех олимпийски медалисти за автографи, а после аз се качих на Олимп. Щастлив съм от постижението си. Винаги съм харесвал българската борба. Този спорт има най-много златни медалисти в България. Възхищавах се на Боян Радев, Петър Киров, Георги Марков.

- Как взехте решението да се състезавате за България?

- Още в Атланта казах на Валентин Йорданов, който стана олимпийски шампион в свободния стил, че ще се боря за България. Гриша Ганчев ме покани да тренирам в неговия клуб "Славия-Литекс" и да представям страната. Хареса ми и година след Атланта приех предложението му. Борбата беше много развита по това време, клубът му беше страхотен.

- Какъв човек е Гриша Ганчев за вас?

- Той много мислеше за борба, идваше на всяко едно състезание. Раздаваше ни премии за най-добър състезател в турнирите. От "Славия-Литекс" излизаха най-добрите борци във всички стилове. Благодарение на Ганчев всяка година имахме медал в този спорт.

Реклама

- В Сидни през 2000 г. печелите и втората си олимпийска титла...

- Тогава обещах на Гриша Ганчев, на президента Петър Стоянов и на цяла България, че ще спечеля медал за страната. Не уточних какъв точно, но отидох като на война за златото. След като го спечелих, направих и известното си салто. Това празнуване ми идваше отвътре и беше плод на емоцията от триумфа. Още от малък съм бил амбициозен да постигам велики неща. Искам и младите в държавата да се борят до край и да не се отказват. Трябва да се борят да сбъднат мечтите си. За това са нужни дисциплина, възпитание и много тренировки.

- Синът ви Едмонд ще пропусне игрите в Париж заради контузия. Какво е състоянието му в момента?

- Преди квалификациите за олимпиадата той спука прешлена си. Надявам се по-скоро да се завърне на тепиха. От малък е борбен, стиска зъби, не се оплаква от болки. Все още е млад и ще премине и през контузиите, които са неизменна част от една спортна кариера. Чак на 23 години може да се състезава за мъжете, до тогава има много време и вярвам, че ще се завърне още по-силен. Той е чудесен борец. Най-важното е да е здрав. Изключително е динамичен, умее хватките и притежава голямо сърце. Вярвам, че ще премине през куп битки, борби и трудни конкуренти. Той е пример за младите в спорта.

- Виждате ли в другите младежи бъдеще в борбата?

- Много харесвам Семен Новиков, Айк Мнацаканян, Кирил Милов. Надявам се да отвеят конкуренцията си в Париж. Те са добри борци и вярвам в тях.

- Ще спечели ли България медал в Париж?

- Със сигурност ще спечелим в борбата. Кирил Милов доказа, че има класа да стане медалист на олимпиада. Видяха се качествата му на европейски и световни първенства. Той знае как да надвие конкурентите си. И шестте ни представители трябва да се борят до последно. Руснаците няма да участват, така че имаме по-голям шанс.

- Какво бихте посъветвали младите спортисти?

- Спортът изгражда духа и характера. Това е най-хубавото нещо за един човек. Не трябва да се отказват от тренировки, а да надграждат всеки ден. Успехи се постигат с много труд и дисциплина.

Четете още

Браво! Едмонд Назарян стъпи на европейския връх

Браво! Едмонд Назарян стъпи на европейския връх

Едмонд Назарян загуби финала на световното
Едмонд Назарян загуби финала на световното

Едмонд Назарян загуби финала на световното

Борецът Едмонд Назарян: Не можех да вдигна чаша преди година

Борецът Едмонд Назарян: Не можех да вдигна чаша преди година

Армен и Едмон Назарян на почивка във Франция

Армен и Едмон Назарян на почивка във Франция

Реклама
Реклама
Реклама