Реклама
https://m.bgdnes.bg/bulgaria/article/18501346 www.bgdnes.bg

Ето го първия препариран хипопотам у нас

  • В пловдивския Природонаучен музей! 
  • Водят се преговори за тасманийски дявол и коала 

Първият препариран хипопотам у нас вече може да се види в пловдивския Природонаучен музей. Животното е дълго близо 3 метра и е от женски пол. Хипопотамът пристига от Австрия и превръща културното учреждение в единствения музей у нас, който предлага на посетителите си подобен експонат. Едрият бозайник е цел на екипа от дълго време, в което с помощта на посетители успяват да съберат средства и да го закупят.

Реклама

"Все още му търсим най-подходящото място в музея. Наложиха се размествания, понеже това е голямо животно и заема много място. Със сигурност ще бъде в залата с африканските животни", коментира пред "България Днес" уредникът Стефан Кюркчиев.

Експозицията в зала "Бозайници" е подредена в два модула. В първия са изложени видовете, които се срещат у нас. В нея чрез пресъздаване на естествените местообитания са показани както някои типични за нашата фауна животни като благороден елен, дива коза, муфлон, лисица и вълк, така и някои редки за България видове като евроазиатски рис, булдогов прилеп и изчезналия тюлен монах. Акцент в тази витрина са най-голямата кафява мечка на Балканския полуостров, която има златен медал, и сръндакът, отличен със сребърен медал. Във втория модул са разположени екзотични видове от цял свят, сред които тигър, пума, леопард, лъв, оцелот и амурски леопард - едно от най-редките животни на планетата. Измежду тях ще намери своето място и хипопотамът. Заедно с препарираното му тяло в музея идва и алпийски козирог. Чифтокопитното е обитавало България, но вече се води изчезнал вид. Среща се рядко и в други държави, затова е изключително трудно да се намери препариран екземпляр от него. Въпреки това от музея успяват да намерят специална лаборатория, които да го осигури.

"В момента се изработва и една черна антилопа. Чакаме да дойдат и други животни до края на лятото", допълва Кюркчиев.

В момента от музея водят преговори с австралийска лаборатория, за да се докарат една препарирана коала, ехидна и тасманийски дявол.

Реклама
Реклама
Реклама
Реклама