Реклама
https://m.bgdnes.bg/bulgaria/article/1857868 www.bgdnes.bg

Калинка избягала при БСП

"Днешните данни, изнесени от БСП, са трета серия на тази сапунка", заяви бившият министър на земеделието и храните Мирослав Найденов пред Фокус.

"Какво стана ясно от поредната му серия - ясно е вече, че Калина Илиева е в редиците на БСП. Същото, което тя преди около 2 години носеше при РЗС, при СДС, които също го коментираха, в момента БСП са го извадили. Както се изразяват хората, подгряват една отдавна поизстинала манджа", заяви Найденов.

Реклама

"Тъй като виждам, че те задават въпроси на прокуратурата, аз също се питам - защо едно дело не е приключило три години и половина, и ако е вярно това, което те твърдят - че е имало натиск, защо наистина това не е приключило.

Ако сме имали лостовете да влияем на това дело, беше логично то да приключи", коментира той.

Найденов заяви, че е точно обратното, тъй като по никакъв начин те не са влияли на това дело, то не е приключило - може би с надеждата да бъде извадено и размахано в днешни дни.

"Неговият чисто политически ефект, защото притеснения за друг ефект нямам, да бъде извадено предизборно, е ясно какво се цели", каза той.

"Категорично не съм виновен за това, което говорят в момента от БСП, вадейки скелети от гардероба. Нямам абсолютно никакво притеснение от проверката, която се извършва, и се надявам на обективността на прокуратурата, за да може този пасквил да приключи възможно най-бързо", заяви Найденов.

"Ние всички знаем какво е причинила Калина Илиева, не само на Министерството като институция, на Държавен фонд "Земеделие". Жалкото е, че тя причини на доста хора доста проблеми", каза бившият министър.

Реклама

Той допълни, че няма да коментира твърденията на тази вече осъдена за измама жена.

"Това са нейни твърдения, изречени чрез говоренето на Явор Гечев от БСП. Аз съм виновен за това и ще си нося кръста докато съм жив, че по мое време се допусна такава очевидно необразована жена без диплома, да може да заеме с измама този пост. Това е моята вина, това е моят грях, това е кръстът, който си нося", заяви Найденов.

На пресконференция днес БСП обвини Мирослав Найденов, че е замесен в скандална корупция при определянето на обществените поръчки на Държавен фонд "Земеделие" (ДФЗ).

Според БСП става дума за определянето на победителите при обществените поръчки.

За това имало свидетелски показания, дадени от бившия зам.-шеф на ДФЗ Светослав Симеонов.

"Той разказва как лично министър Мирослав Найденов и Светлана Боянова са упражнили върху него натиск за определяне на печеливши проекти, финансирани с европейски средства от ДФЗ", заяви на пресконференцията Явор Гечев от БСП.

"Не виждам никакво основание в твърденията на БСП", заяви бившият заместник-министър на земеделието и храните Светлана Боянова.

"Това, което е проверявано от ОЛАФ по отношение на моята работа, беше именно по сигнал, който най-вероятно е от Калина Илиева и беше точно тази линия - за упражняване на натиск по някакви проекти. Имам черно на бяло писмо от ОЛАФ, в което този случай по този сигнал се приключва, защото няма намерени абсолютно никакви нарушения и няма как да има", коментира тя.

Боянова подчерта, че твърденията са абсолютно неоснователни. "Не знам БСП защо вадят едни и същи истории, и то на жена, за която се оказа, че дипломата й е фалшива", каза тя.

"БСП явно нямат какво друго да извадят. Тази тема я обяснявахме няколко пъти, защото първо ме питаха РЗС, после СДС. Няма такива констатации. Проверявал ме е ОЛАФ - този, който трябва да проверява за злоупотреби с европейски средства. Те са тези, които трябва да кажат има ли, няма ли нарушение, а не политическите партии", посочи Боянова.

Според нея БСП не бива да използват повече тази тема, защото не си правят добра услуга. Темата се отваря пак, защото идват избори, посочи бившият заместник-министър.

Реклама
Реклама
Реклама