Реклама
https://m.bgdnes.bg/bulgaria/article/18653560 www.bgdnes.bg

Михаил, Митко, Александър и Божидар спасяват село от пожар

Геройска постъпка

Михаил, Митко, Александър и Божидар се впускат без подготовка да гасят 8-метрови пламъци 

Доли ТАЧЕВА

На косъм от трагедията се размина великотърновското село Хаждидимитрово! Четирима смели ученици спасиха населеното място от опожаряване. Младежите се изправят геройски пред възникнал пожар и спасяват домовете на десетки.

Реклама

"Пожарът беше много страшен. Огънят беше над 8 метра. Младежите се включиха и помогнаха доста. Изключително благодарни сме им. Те са невероятни деца - възпитани, послушни, никога не са правили бели. Дадоха страхотен пример, защото имаше хора, които просто стояха и гледаха, а те, без да се поколебаят, започнаха да гасят", разказва пред "България Днес" кметът на селото Емил Тодоров.

Огънят в Хаджидимитрово пламва на 6 август по обяд. По това време в центъра на селото са 17-годишният Михаил Стефанов, Митко Николаев и Александър Атанасов - на по 16 г. Момчетата забелязват пушек и хукват да разберат какво се случва. Когато виждат огнената стихия, не бягат, а напротив - без никаква подготовка тийнейджърите започват да се борят с пламъците. Повече от 30 години населеното място е на тежък воден режим и момчетата няма откъде да вземат вода. Сещат се да се въоръжат с лопати от домовете си и започват да зариват пламъците. Към тях се присъединява и техният приятел Божидар Бошнаков. Четиримата неуморно се борят с огъня до идването на подкрепление.

"Много голям пожар беше. Дойдоха шест водоноски, две пожарни, четири-пет трактора, които заораваха и около 50 жители, които се включиха в гасенето. Огънят мина покрай няколко къщи, но за щастие нито една не изгоря", казва управникът и допълва: "Някъде в средата на гасенето се видя лек дим в другия край на селото. Оказа се втори пожар, който беше в самия си зародиш. Ако не го бяхме изгасили, щяхме да се озовем в капан."

Според Тодоров най-вероятната причина за пожара е силният вятър, който е допрял електрически жици и искрите от тях са паднали на земята и са предизвикали бедствието.

Реклама
Реклама
Реклама
Реклама