Реклама
https://m.bgdnes.bg/bulgaria/article/18653864 www.bgdnes.bg

Деца вилнеят с оръжия!

Играчка-плачка

Никой не може да вини малчуганите, отговорност носят техните родители, които оставят пушки и пистолети без надзор

Играчка-плачка! Деца вилнеят с оръжия, които са оставени без надзор. Пушки и пистолети зарязани на пейки, в коли, а малчуганите си мислят, че са играчки и натискат спусъка. Повечето случаи завършват с щастлив край, но не й последният такъв, който разтресе Пловдив.

Реклама

49-годишният спецполицай от Пловдив Николай Филипов е убит по погрешка от 7-годишния си син на работното му място. Кървавата трагедия се разигра в понеделник следобед в сградата на сектора. Филипов е служител на Специализираните полицейски сили в града. Трагедията се разиграла в сградата на сектора. По случая работят следствието и прокуратурата.

Към този момент няма много яснота по случая, но едно е сигурно. Детето е взело служебното оръжие на баща си, което е било заредено и без поставен предпазител, насочило го е към татко си и е натиснало спусъка. Заради това безхаберие на ченгето животът на малкото детенце е преобърнат наопаки и най-вероятно до края на живота си ще трябва психолози да работят с него.

Пряк ръководител на загиналия полицай Филипов е Иван Елшишки, чието име беше замесено с превишаване на права на полицаи по време на протестите през лятото на 2020 години.

Окръжната прокуратура в Пловдив образува досъдебно производство за простреляния служител на МВР. Извършват се огледи, ще бъдат назначени експертизи и разпитани свидетели. На място е окръжният прокурор Ваня Христева.

Предишният случай, в който дете успява да се добере до оръжие и да стреля, завършва с щастлив край. Тук е замесен синът на депутата Явор Божанков. В средата на месец май на частно тържество в Арбанаси, на което присъстват много деца, 11-годишният син на депутата простреля по-голямата с една година негова леля в крака. Домакинът на партито Димитър Бозов кой знае защо чества рождения ден на съпругата си с пищов в джоба, зарязва законно притежаваното оръжие, за да отиде до тоалетната. Оръжието е оставено на пейка и децата веднага го забелязват, за което никой не може да ги вини. Друга версия пък гласи, че пистолетът е бил в якето на Бонзов, а не на пейката. Дали това е изяснено, все още не е ясно. Тогава проехтява изстрел. Оказва се, че 11-годишното момче е натиснало спусъка и е ранило в крака 12-годишната си роднина. Куршумът попада в ходилото на момичето, което е оперирано в болница и вече е в добро състояние.

Друг случай, много по-коварен, се разигра само месец преди случай с Божанков. Тогава пеленаче бе простреляно в главата, но за късмет оцеля. Кървавият екшън се разиграва във врачанския квартал "Кулата". Изстрелът е произведен с ловна пушка и случайно, след като 12-годишно дете решава да си поиграе с оръжието на дядо си. Отново изскача въпросът защо огнестрелно оръжие е оставено без надзор, но отговори все още няма.

Реклама

Момченцето бе прието в много тежко състояние във врачанската Спешна помощ, а оттам веднага потърсиха помощ от колегите си от София. Докато дойде помощ от столицата, лекарите от Враца установяват множество метални части в главата на простреляното дете, от което се предполага, че е стреляно с ловен патрон. Военният хеликоптер каца на площадка в района на врачанската болница и транспортира пострадалото дете към столицата в рамките на минути. Малко след инцидента столичните медици от "Пирогов" оперираха бебето и успяха да спасят живота му. Детето вече е изписано и е при близките си.

Почти по същото време миналата година 6-годишно дете се самопростреля в крака с пневматичния пистолет на татко си. Този случай се разиграва във видинското село Ружинци. Около 13.00 часа в паркиран пред дома му в селото лек автомобил, собственост на 42-годишния пастрок на детето, малчуганът взема въздушното оръжие, Насочва го към крака си и се прострелва в бедрото, на милиметри от феморалната артерия. Лекарите го спасяват, а доведеният татко носи отговорност за случилото се. Казусът още не е приключил.

 Внукът на Тома Томов

Трагедията в семейството на бившия депутат от "Евророма" и експрокурор Тома Томов се разигра на 8 януари 2021 година късно следобед. Тогава съседка откри безжизнено тяло на дете на улицата. Жената веднага разпознава момченцето и се обажда на близките му. Детето е закарано в болница, където медиците установяват, че то е издъхнало половин час преди да бъде намерено.

При огледа на местопрестъплението ченгетата установяват, че загиналото хлапе е било изнесено от дома на Димитър Йотов-Бирата, където по-рано отишло да си играе с неговия син. Първоначално от полицията във Враца бе съобщено, че малкият Тома е загинал след игра с пиратки. При огледа в къщата на Митко Бирата и след аутопсията на момчето става ясно, че то е издъхнало от изстрел с ловна пушка. На врата на момченцето имало голяма рана, която довела до смъртта му.

От жилището на Митко Бирата са иззети ловни пушки, ловен полуавтомат и ловна нарезна карабина. Оръжията са законно притежавани и били съхранявани в мазето на къщата. В джоб на яке била открита кутия с патрони, калибър 30-06, а на етажерка имало няколко кутии с ловни патрони.

Впоследствие Димитър Йотов бе погнат за това, че не е държал прибрани оръжията си, което е позволило на сина му да се докопа до едно от тях и без да иска, да убие 8-годишния внук на Томов.

В момента той е осъден на 4 години решетки, но делото предстои да се гледа пред Апелативния съд в Пловдив.

Без санкции! Двегодишен пуца в Столипиново

През 2023 г. новата година в Столипиново беше посрещната с множество изстрели с пистолети и шумни купони до зори. Стрелбите за удоволствие в ромската махала съвсем не са прецедент, но този път изстрелите са произведени от ръцете на 2-годишно дете. На клип, публикуван в социалните мрежи, се вижда как група роми се забавлява - пият, викат, стрелят и каквото се сети човек. Кулминацията е, когато един от присъстващите дава пистолет в ръцете на малко дете, а с помощта на друг мъж, който го държи на ръце, невръстното възпроизвежда няколко изстрела. На фона на всичко това бабата на детето гледа гордо как то се разпорежда с огнестрелното оръжие. За щастие, тогава няма пострадали, защото всичките изстрели са насочени нагоре, а както се и очаква, няма дори санкции за родителите, които дават пистолет в ръцете на 2-годишното си дете.

Реклама
Реклама
Реклама