Реклама
https://m.bgdnes.bg/bulgaria/article/19028451 www.bgdnes.bg

Ад във фургоните в опожареното село Воден

  • Местните се молят за сглобяеми къщи 
  • Условията са нечовешки, вътре е лед, няма да можем да изкараме зимата, казва Златка Янева 

"Нечовешки се живее във фургоните! Невъзможно е да изкараме зимата. Тази сутрин беше 3 градуса, вътре направо е лед. Тръбите ще замръзнат и няма да имаме вода. Кога държавата ще си свърши работата?"

Реклама

Това с тъга в сърцето заяви пред "България Днес" Златка Янева, една от потърпевшите при големите пожари в ямболското село Воден.

През юли т.г опустошителните пламъци оставиха редица семейства без подслон. Имоти, градени с много труд и любов, изгоряха до основи. Тогава държавата се намеси и осигури обзаведени фургони за временно ползване на пострадалите. След повече от 2 месеца, прекарани във временните си домове, хората тотално изнемогват, а страхът от настъпващата зима започва да се усеща все повече.

"Имахме прекрасна ремонтирана къща. Изведнъж се оказахме набутани във фургон. Живеем двамата със съпруга ми. Дъщеря ни е в Ямбол, има и детенце, но не си идват, защото нямаме условията. Вътре има климатик, но като го включим, става конденз и се задушавам от парата. Не знам как ще я караме занапред", каза Янева.

Преди бедствието семейството отглежда и овце, които в момента живеят под открито небе. Единствената им надежда са сглобяемите къщи, обещани от държавата.

"Помогнаха ни, но проблемът не е в местното ръководство, а в държавата. На 17 октомври стават 3 месеца и няма развитие. Почистиха ни нещата, но трябва да се поставят сглобяемите подслони", разказа още Златка.

Реклама

Потърпевшата е директор на Дома за стари хора в селото, обича работата си, но обмисля да си тръгне, ако не бъдат взети мерки.

"Моля, помогнете. Всички от дома много я обичаме и искаме да остане при нас. Дори нашите условия тук са като в луксозен хотел в сравнение с нейните в караваната. Златка идва измръзнала и трепереща на работа", каза за вестника и Радка Попова от старческия дом.

Може да помогнем 

Ако искате да помогнете на бедстващите хора във Воден, може да преведете средства по сметката на селото:

ОББ - BG04UBBS88888433498000

Код за вид плащане: 445100

Банков код: UBBSBGSF

Четете още

Село Воден спря да приема дарения за храни и дрехи

Село Воден спря да приема дарения за храни и дрехи

ЧУДО! Църквата в село Воден непокътната от пожара

ЧУДО! Църквата в село Воден непокътната от пожара

Реклама
Реклама
Реклама