Реклама
https://m.bgdnes.bg/bulgaria/article/1904884 www.bgdnes.bg

Мистерия: Показанията на Елисавета Багряна за Вапцаров изчезнали от архива

Тодор Живков е лъгал изключително наивно за цвета на очите си при полицейските разпити преди 9-ти септември 1944 г. Тато веднъж твърдял, че те са черни, друг път - пъстри. Това стана известно от представените в Държавна агенция "Архиви" от нейния председател Мартин Иванов нови документи от полицейските досиета на 26 известни личности преди 9-ти септември в дигитализиран вид.


"Папките за Тодор Живков са подозрително тънки, независимо от широко известната му конспиративна дейност, дори в сравнение с тези на Цола Драгойчева, висш партиен функционер на БКП. Живков се е опитвал да заблуди полицията в едно време, в което не е имало цветни лещи и това е показателно за манталитета му още от 1934 г.", обясни Иванов.

Реклама

Огромният полицейски архив на емблематичния директор на полицията от онова време Никола Гешев, допреди няколко години е бил собственост на МВР и сега досиетата са предадени на ДА "Архиви". Тайнствената картотека е символ на непрозрачността на работата през този период. "Има "ключ", без който човек трудно би се ориентирал. Досиетата представят хората в една различна светлина. Те са и повод да населим учебниците ни по история с една по-жива представа за тези личности", заяви Мартин Иванов.

Става въпрос за близо 5 млн. страници за Тодор Живков, Цола Драгойчева, Трайчо Костов, Добри Джуров, Георги Димитров, Вълко Червенков, Милко Балев, ген. Заимов, Карло Луканов, а от интелектуалците - Никола Вапцаров, Младен Исаев, Йосиф Хербст и други. В сайта по имена се дава снимка на съответната личност и кратка биография, която придружава документите. "Дигитализирали сме само документите с информационна стойност, но за Живков сме представили всичко, събрано в две папки, заради неговата роля в този отрязък от време и след това", каза Мартин Иванов.

Любопитно е, че в архива ги няма показанията на поетесата Елисавета Багряна, дадени по време на процеса на Никола Вапцаров - вероятно са изчезнали. Но за поета са качени всички документи и не може да се каже, че има нещо ново, непознато на изследователите. "Нищо шокиращо няма. Всички знаем градските легенди, че еди кой си или еди коя си са били агенти на Никола Гешев. За съжаление, очевидно при тези хора на върха на управленската пирамида 30-40 години и да е имало такива документи, логично е те да изчезнат", разкри още Иванов.

Дигитализираните документи от досегашните три проекта на ДА "Архиви" са посетени от над 100 000 души. "Вече можем да говорим за едно съществено ползване на архивните документи. Откакто отворихме документите през март 2011 г. имаме много читатели в библиотеката и в Интернет - интересът е налице", заяви Мартин Иванов.

Реклама
Реклама
Реклама
Реклама