Реклама
https://m.bgdnes.bg/bulgaria/article/19155422 www.bgdnes.bg

Крокодилът Хектор заживя в лукс

След дарителска кампания 

Премести се в нов модерен дом, пет пъти по-голям от стария 

Доли ТАЧЕВА

Крокодилът Хектор смени апартамента си! Влечугото вече обитава луксозен палат и се радва на най-модерните условия на живот. Любимецът е настанен в Природонаучния музей в Пловдив от 2015 г., като от известно време мечтае да се шири в по-голяма крокодилска къща. През последните години Хектор пораства до близо 2 метра и терариумът му отеснява. Нилските крокодили живеят дълго, като растат през целия си живот и могат да достигнат до 6 метра дължина.

"Предприехме промени, за да се чувства комфортно в нови, по-модерни условия. Хектор значително увеличи размера си и имаше нужда от по-широко пространство, което да обитава. Сега това пространство е пет пъти по-голямо от стария му терариум", споделят пред "България Днес" от музея.

Реклама

Новият дом на красавеца е оборудван с вентилационна и отоплителна система. Монтирано е и ултравиолетово осветление, което да унищожава бактериите и вирусите, за да поддържа здравето на Хектор в добро състояние. Разполага и с по-голям басейн, в който животното да разпуска. Новият терариум е изграден след дарителска кампания. В пространството, доскоро обитавано от нилския крокодил, вече живее очилат кайман, който е дълъг около метър и се чувства добре в него.

Хектор пристига в музея като дарение от Тракийското херпетологично дружество. Тогава е 10-годишен, с дължина повече от метър. Още с идването си се превръща в любимец на малки и големи. Интересът към него е изключително голям, като не липсват и недоброжелатели. Миналата година от музея разпространиха запис от охранителни камери, на които ясно се вижда как младо семейство умишлено хвърлят мокри кърпи в терариума на нилския крокодил. Действията им реално застрашиха живота и здравето на влечугото. Само бързата реакция на уредниците тогава попречи Хектор да не погълне неразградимите кърпи и да се стигне до непоправими последствия.

Реклама
Реклама
Реклама
Реклама