Реклама
https://m.bgdnes.bg/bulgaria/article/19199270 www.bgdnes.bg

Йорданка Христова: Само се моля да няма война!

Да гледаме политиците по делата им, а не как изричат думата "почтеност", категорична е писателката Здравка Евтимова

"Гласувам винаги, но не желая да си говорим за политика, моля ви, защото това са лични неща." Така голямата естрадна певица Йорданка Христова парира разговор за вчерашните избори. Изпълнителката никога досега не е пропускала да се възползва от правото си на глас и със свито сърце призна: "Само се надявам да няма обща война в света. А всичко останало, що касае бъдещето на България, е непредвидимо у нас засега", допълва певицата.

Реклама

"Напротив, не смятам, че това са лични неща. За политиката трябва да се говори, но първо за промяна в съзнанието на нацията ни. Първо трябва да се научим да спазваме правилата и да бъдем по-толерантни, да мислим за другия повече. Тогава ще тръгне към добро и в България." Това пък от своя страна каза актьорът Китодар Тодоров.

Според него трябва да се учим от японците със следния пример: когато отиват на работа по-рано, те паркират най-далеч на паркинга, за да може тези, които закъсняват, по-бързо да влизат и да са по-близо до входа. Ето това е мисъл за другия, във всичко и по всяко време. От това трябва да се учим, а у нас всеки мисли за себе си първо", допълва Кито.

Другият момент, който може да промени обществото ни, е да не търсим постоянно далаверата. "Затова имаме Бай Ганьо и Хитър Петър като герои. Трябва да се отървем от това желание да забогатеем по лесен начин, да прецакаме другия, това са неща, свързани тежко с корупцията. Но аз вярвам, че след 1-2 поколения ще дойдат правилните политици, с друго мислене и действие", убеден е актьорът. Според него на всеки 50 години се получава нещо като рестарт на системата и смята, че точно сега е дошъл такъв момент. "Тъкмо се създаде един елит, тъкмо има някакви натрупани средства и баам, в един момент властта се смени и почваме отново с други хора. Хайде да няма вече революционни игри и да оставим нещата да почнат да се развиват", дава съвет на политиците Кито и дава за пример австрийците. "В края на Втората световна война те казаха: "Или всички сме били нацисти и зли, или никой не е бил. Спираме и с досиетата, каквото било - било, миналото се заличава. И почваме отначало. Това имам предвид за бързо напредване", казва актьорът. Освен това според Тодоров има и една прослойка от хора, които са неграмотни, и с това трябва да се свърши веднъж завинаги. "Няма как да имаме силно поколение, ако няма добро образование, както и култура. Двете неща трябва да вървят ръка за ръка", убеден е Китодар.

Писателката Здравка Евтимова също винаги гласува, като смята, че е грях да се изпускат правата на жените, които толкова трудно са били извоювани през годините. "В моята представа трябва да осъществим съединение, което да наложи събирането на българите с почтеността. Как да разбираме това? Да гледаме какво върши политикът, а не как изрича думата "почтеност". Да, винаги съдбата на българите е била незавидна и трудна, но от друга страна, не сме се прекършили. За знаещия и можещ човек никой диктатор не е можел да вдигне затвор, ако има такова нещо, то той го събаря. От нас самите, в нашите ръце е да създадем сплав от воля, от знание и от постоянство, която можем да наречем нашето утре. Защото всеки човек носи в гените си не само щурм към свобода и мечта, но и практически път как тя да бъде постигната", смята Евтимова.

Според нея главната пречка за хората, които работят, продължава да е корупцията. "Много политици са прекрасни оратори, но думите им понякога дрънкат като фалшива монета. Не трябва да допускаме виновният да откупва с пари вината за престъпността, която е извършил и покварата, която е направил", смята Здравка Евтимова.

Тя е категорична, че независимо колко високо се намира един човек в йерархията, той трябва с всички сили да се изправи срещу корупцията. "Знам, че това е много трудно, може да се загуби престиж, работа, някои приятели, дори дома си. Но пък, от друга страна, когато милиони го направят, ще е здраво разтърсване, дори рестарт на системата за всички. Това може и да се оправим", категорична е писателката.

Четете още

Актьорът Китодар Тодоров: Господ ме спаси!

Актьорът Китодар Тодоров: Господ ме спаси!

Какво!? Китодар укротява змей край НДК

Какво!? Китодар укротява змей край НДК

Ненчо Балабанов обвини Китодар

Ненчо Балабанов обвини Китодар

Китодар Тодоров: Казах "сбогом" на илюзиите

Китодар Тодоров: Казах "сбогом" на илюзиите

Реклама
Реклама
Реклама