Реклама
https://m.bgdnes.bg/bulgaria/article/1920462 www.bgdnes.bg

Изключиха пети блок на АЕЦ-а заради авария

Снощи в 22:39 часа на 14 април 2013 г. турбогенераторът на 1000-мегаватовия пети блок на АЕЦ "Козлодуй" е изключен от електроенергийната система на страната, съобщават от пресцентъра на централата.

Причина за спирането е установяване на пропуск на водород, служещ за охлаждане на турбогенератора, който се намира в машинна зала - конвенционалната, неядрена част на блока.

Реклама

С цел обезпечаване на пожарна безопасност и в съответствие с инструкцията за експлоатация на турбогенератора е започната подмяна на водорода в него с азот.

Изключването на турбогенератора не е довело до задействане на аварийната защита на реактора и той е разтоварен до 2% от номиналната си мощност. В момента се работи по отстраняване на технологичния проблем.

За спирането на блока са уведомени Агенцията за ядрено регулиране (АЯР), Централно диспечерско управление на Електроенергийния системен оператор (ЕСО) и Министерство на икономиката, енергетиката и туризма.

Случаят няма отношение към радиационната безопасност и няма промяна в състоянието на радиационната обстановка в района на атомната централа.

В 03:00 часа тази сутрин Божан Стоянов - заместник-министър на икономиката, енергетиката и туризма, и заместник-председателят на АЯР Борислав Станимиров пристигнаха в атомната електроцентрала и взеха участие в сформирания щаб за установяване на причините за събитието.

Към 11:00 часа днес другият хилядамегаватов енергоблок на АЕЦ "Козлодуй" - шести, работи с 81 % от мощността си, в съответствие с разрешение на ЕСО.

Реклама
Реклама
Реклама