Реклама
https://m.bgdnes.bg/bulgaria/article/1928134 www.bgdnes.bg

Цветлин Йовчев отчита рекордни печалби

Мощен консултантски бизнес подхваща подалият оставка от президентството Цветлин Йовчев, научи "България Днес". Шефът на кабинета на Росен Плевнелиев изненадващо обяви преди два дни, че напуска поста си.
"Имам лични проекти, които не мога да съвместя с длъжността си", лаконичен бе Йовчев. Той отказа да даде повече информация, но беше категоричен, че следващите му начинания нямат нищо общо с политиката. Според запознати Йовчев възнамерява да си върне бизнеса, който подхвана преди няколко години. През 2008 г. той и колегата му Иван Драшков създадоха консултантската фирма "Регулус Консулт", след като бяха принудени да напуснат ДАНС заради разработката "Галерия". Дружеството е собственост на Цветлин Йовчев, а Драшков е негов управител. Година по-късно, след като Бойко Борисов идва на власт, Йовчев и Драшков се връщат в спецагенцията и се налага да прехвърлят фирмата на доверен човек. Така "Регулус Консулт" първоначално става собственост на дама, близка до бизнес империята на Алексей Петров, а след това е прехвърлена на счетоводителката Росица Тричкова.
Макар и формално излязъл от дружеството, Цветлин Йовчев продължава да подпомага дейността му, твърдят запознати. Така фирмата без проблеми успява да си осигури клиенти по линия на сигурността. За тях "Регулус Консулт" предлага специфични услуги и анализи по линия на сигурността и проблемите с криминалните структури. Област, в която Йовчев има огромни познания като шеф на ДАНС. Възходящият бизнес на "Регулус Консулт" личи и от финансовите отчети на дружеството. За първите две години от дейността си фирмата успява да натрупа почти половин милион лева печалба. Сериозната сума е натрупана заради факта, че дружеството почти няма разходи за дейността си. Според отчета то плаща около 30 000 лв. за заплати и малко пари за консумативи и външни услуги. Всички други приходи остават като печалба.
"Нормално е разходите почти да липсват. Все пак става дума за анализи, изготвени от един-двама души на базата на специфична информация от службите. Работа, която обикновена счетоводителка няма как да свърши", коментира експерт по сигурността.

 

Собствен офис

 Солидните печалби позволяват на "Регулус Консулт" да си купи и собствен офис. В началото на 2011 г. фирмата се сдобива с два апартамента в комплекса, построен от сина на Иван Драшков в столичния квартал „Дружба". Жилищата са взети с изгоден кредит от известна родна банка.
Скоро след това "Регулус Консулт" се влива в друга фирма на счетоводителката Тричкова - "Глобал Кансълтинг". Операцията не се отразява на дейността и на отчитаните печалби от стотици хиляди левове. Любопитното е, че парите така и не са разпределени към собственичката. Това според експерти гарантира, че когато Цветлин Йовчев се върне във фирмата, ще му даде възможност да ги прибере сам.

Реклама
Реклама
Реклама
Реклама
Реклама