Реклама
https://m.bgdnes.bg/bulgaria/article/1929095 www.bgdnes.bg

Проклятие: В ужасяващи инциденти умират 19 атентатори от "Света Неделя"

Деветнайсет души, замесени в най-масовия терористичен акт в България - взрива в църквата "Св. Неделя", умират в ужасяващи инциденти, сякаш преследвани от проклятие.
Това разкри в. "168 часа" 88 години след чудовищното престъпление в центъра на София.
На 16 април 1925 г. в столицата е извършен най-страшният атентат у нас. През целия XX век, чак до атаките на 11 септември 2001 г. срещу Световния търговски център, той държи и печалния световен рекорд по броя на жертвите.


Загиват много невинни жени и деца, ученици, студенти и военноинвалиди. Само за миг са убити и повече български генерали и офицери, отколкото във всички войни в новата ни история. Потресаващи са както избраното място, така и посланието на авторите на безсмисления взрив.

Реклама


Едва ли случайно той е извършен точно на Велики четвъртък, като адската машина е поставена не къде да е, а в християнски храм и то по време на погребална служба. На всичкото отгоре, като знак за тотална атака срещу държавността, денят 16 април съвпада и с датата на приемането на Търновската конституция.

Веднага след провала на целите си ръководството на БКП се опитва да скрие истината за своето решаващо участие в престъплението. Заради това и съвременната историческа наука все още е в дълг по отношение на голяма част от фактите около атентата. Това признават и историци, които от години изследват темата.

Нещо повече - не са добре известни и подробностите за съдбата на някои от главните действащи лица, показва разследване на "168 часа". Оказва се, че по исторически данни всичките преки извършители на безпрецедентното престъпление не са умрели от естествена смърт.

Повече четете на  http://www.168chasa.bg

Реклама
Реклама
Реклама
Реклама