Реклама
https://m.bgdnes.bg/bulgaria/article/1929149 www.bgdnes.bg

Грешен клик в Excel диктува световната политика

Грешки в изчислението и в екселска таблица са повлияли на спестовната политика на САЩ и много европейски държави. Известните икономисти Кенет Рогоф и Кармен Райхард са допуснали груби грешки в изследване със заглавието „Растеж по време на задължаване", пише германското издание "Ди Велт".

Много от проучванията на двамата учени са световно известни. Рогоф е бил шеф на Международния валутен фонд, Райнхард - негова заместничка и преподавтелка в Харвард. През 2010 г. в публикацията си авторите твърдят, че когато процентът на задължаване надвиши 90 процента от брутния вътрешен продукт на една държава, тя спира да расте икономически. Те са изследвали растежа и развитието на 20 индустриални държави от 1946-а до 2009-а година.

Реклама

При задължаване от 60 до 90 процента икономическият растеж все още стигал до 2,8 процента. Резултатите на двамата икономисти са били използвани от много правителства и са били основа за стриктната спестовна политика на САЩ и много други европейски държави, най-вече в силно засегнатите от кризата като Гърция и Испания.

Дори на предстояща среща на държавите от Г20 е било планувано да се разгледат мерките за спестяване на определени държави въз основа на резултатите на Рогоф.

Грешка в екселска таблица

Сега учени от Университета в Масечусетс са разкрили, че в изчисленията на Рогоф и Райнхард се крият груби грешки, а именно „магическата граница" от 90 процента не била изчислена правилно.

Тримата изследователи от Масечусетс са изчислили наново въз основа на оригиналната база данни резултатите и разкриват грешки в стойността и в кодирането на данните.

Така например не били нанесени данните за Австралия, Нова Заландия, Канада, Дания и Белгия в екселската таблица, използвана при изчисленията. Именно тези държави са се радвали на цветущ растеж от 1946-а до 2009 година, въпреки високия процент на задлъжнялост. Грешката, причинена от един грешен клик, е повлияла на резултатите с до 0,3 процента.

Ако се смята правилно, високо задлъжнелите държави продължавали да растат с 2,2 процента.

Реклама

„Това, че изчисленията са грешни, сега трябва да ни накара да преосмислим стрикната спестовна политика в САЩ и Европа", пишат учените Томас Херндон, Майкъл Аш и Робърт Полин.

Критика от всички страни

И носителят на Нобелова награда Пол Кругман коментира доклада на колегите си: „Някои от нас и преди това смятаха резултатите за грешни, но никога не съм очаквал, че голяма част от тях се базират на елементарна грешка в изчисленията."

Рогоф и Райнхард вече признаха, че са объркали сметките си, което е повлияло драстично на резултатите. Но въпреки всичко продължавала да важи тезата, че висок процент на задлъжняване се отразявал зле на икономическото развитие на държавите, както можело да се види в засегнатите от кризата държави.

Това не се оспорва и от новите резултати. Но къде точно е границата на задлъжняване, която спира растежа на държава, и дали изобщо има такава, остава спорен въпрос.

Реклама
Реклама
Реклама